Pasta śniadaniowa z czosnkiem niedźwiedzim

pasta-7

 

pasta

Kiedy tydzień temu koleżanka Asia poczęstowała mnie kanapką z tą pastą. Przepadłam – to był ten smak, który za mną chodził. Dwa dni miałam go w pamięci w czasie robienia sobie posiłków. Kilka dni później byłam już zaopatrzona w czosnek niedźwiedzi i gotowałam jajka. Napisałam do Asi prośbę o proporcję, ale okazało się, że sprawa jest prostsza niż myślałam. Miałam na dnie buteleczki oleju lnianego, więc zastąpiłam go rzepakowym tłoczonym na zimno. Dzięki temu moja pasta jest jeszcze bardziej zielona.

pasta-1

pasta-3

pasta-4

pasta-7

Potrzebujemy:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 40 ml oleju rzepakowego TNZ
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek myjemy, osuszamy, wkładamy do misy blendera i miksujemy z olejem. Dodajemy jajka i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy wedle uznania.

Smacznego!