Tarta pełnoziarnista ze szparagami

tarta ze szparagami-6

Mamy szparagi, sezon trwa w najlepsze. Już ceny trochę spadły i możemy się w pełni nimi cieszyć:) Ta tarta nie jest wielce skomplikowana, ale proste połączenia smaków najbardziej do mnie przemawiają. Oczywiście możecie użyć zwykłej mąki i zrobić z niej kruchy spód, ja jednak jestem ostatnio fanką mąki graham.

Tarta ze szparagami

tarta ze szparagami-6

tarta ze szparagami-5 tarta ze szparagami-1

Potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 220 g mąki pełnoziarnistej (orkiszowa lub pszenna)

Na nadzienie:

  •  3 jajka
  • 150 ml śmietany 30-36% lub gęstego jogurtu (np. greckiego)
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • sól, pieprz cytrynowy
  • świeża pietruszka (wersja łagodna) lub zielona papryczka chilli (wersja na ostro)
  • 50 g startego sera żółtego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mąkę, żółtko, sól, jogurt i pokrojone w kostkę zimne masło umieszczamy w misce lub na stolnicy i szybko zagniatamy. Formujemy w kulę i chłodzimy minimum 30 minut w lodówce. Wałkujemy i wylepiamy formę na tartę o śr. około 23 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180*C.
  2. Szparagi obieramy od połowy i obcinamy zdrewniałe końcówki.
  3. Jajka mieszamy z śmietaną i doprawiamy wedle uznania.
  4. Na podpieczony spód układamy szparagi jeden obok drugiego i polewamy masą jajeczną. Posypujemy natką pietruszki lub kawałkami papryczki chili.
  5. Pieczemy jeszcze 25 minut w 180*C. Masa powinna stężeć.
  6. Podajemy. Smakuje na ciepło i na zimno.

Smacznego!

  • studentka na diecie

    Mmmm… ale ona obłędnie wygląda, przykuwa uwagę 😀 Nabrałam chęci na taką tartę, tym bardziej, że pierwszy pęczek szparag w tym roku już zakupiłam :)