Pieczeń z piersi indyka nadziana papryczką chilli i fetą

ppl

Miało być wcześniej, ale indyk musiał poczekać na światło:) Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno do kanapek.

Potrzebujemy:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 4 papryczki chilli
  • 3 łyżki sera feta
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ostrej papryki 
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sznurek lub nitka
  • rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Pierś rozkroić przez środek lub za pomocą np. nożyczek, czy ostrzałki do noża zrobić dziurę.
  2. Odkroić zieloną część papryczek i za pomocą np. szpikulca czy chińskiej pałeczki pozbyć się pestek. Nafaszerować fetą.
  3. Papryczki włożyć do środka  lub w kieszeń. 
  4. Ścisnąć i zawiązać pierś z indyka sznurkiem.
  5. Natrzeć papryką, solą i pieprzem.
  6. Schować mięso do rękawa do pieczenia. 
  7. Chłodzić w lodówce, żeby mięso przeszło przyprawami od 3- 24 h (w zależności ile mamy czasu).
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, później zmniejszyć temperaturę do 170 i piec jeszcze przez 30 minut.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/17149840881903078403 Kats

    Bardzo apetycznie wyglada

  • http://www.blogger.com/profile/04149162568178460379 piotej

    wygląda super;) na pewno wypróbuję

  • http://www.blogger.com/profile/14676956802708167342 Roz Airad

    idealna na świeżutki chlebek ;d