Miało być wcześniej, ale indyk musiał poczekać na światło:) Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno do kanapek.
Potrzebujemy:
- 1 kg piersi z indyka
- 4 papryczki chilli
- 3 łyżki sera feta
- sól, pieprz
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- sznurek lub nitka
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
- Pierś rozkroić przez środek lub za pomocą np. nożyczek, czy ostrzałki do noża zrobić dziurę.
- Odkroić zieloną część papryczek i za pomocą np. szpikulca czy chińskiej pałeczki pozbyć się pestek. Nafaszerować fetą.
- Papryczki włożyć do środka lub w kieszeń.
- Ścisnąć i zawiązać pierś z indyka sznurkiem.
- Natrzeć papryką, solą i pieprzem.
- Schować mięso do rękawa do pieczenia.
- Chłodzić w lodówce, żeby mięso przeszło przyprawami od 3- 24 h (w zależności ile mamy czasu).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, później zmniejszyć temperaturę do 170 i piec jeszcze przez 30 minut.
Smacznego!