Jeden czas świętowania się kończy, a już za kilka dni kolejna okazja, żeby przygotować coś smacznego. Najlepiej takiego na jeden kęs. W końcu to sylwester i większość czasu będziemy tańcować i szaleć, ale od czasu do czasu coś musimy wrzucić na ząb. To ważne, uwierzcie mi nie będziecie mieć kaca na dzień:)
Spanakopita to tradycyjne greckie ciasto z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Można je zrobić w formie zapiekanki albo pierożków na jeden kęs, które są doskonałą przekąską na spotkanie ze znajomymi.
Potrzebujemy:
- opakowanie ciasta filo
- 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1 pęczek cebuli dymki
- 2 jajka
- 200 g sera feta
- garść koperku
- pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżka roztopionego masła
Przygotowanie:
- Szpinak myjemy i sparzamy wrzątkiem lub rozmrażamy. Odciskamy z nadmiaru wody.
- Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany szczypior. Dodajemy szpinak i chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia. Fetę kruszymy, jajko roztrzepujemy i łączymy ze szpinakiem i dymką. Rozpuszczamy masło.
- Ciasto filo kroimy w paski za pomocą nożyczek. Na jeden pierożek potrzebne będą nam dwa paski. Jeden smarujemy za pomocą pędzelka masłem i układamy na nim drugi pasek. Na końcu (jak na zdjęciu) układamy łyżeczkę farszu i zwijamy w trójkąt – raz w jedną stronę, raz w drugą. Postępujemy tak z każdym rożkiem.
- Układamy trójkąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy około 25-30 minut w 190*C do zarumienienia. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Smacznego!