Co prawda dzień pizzy był w sobotę, wiem:) Ale nie zabrałam do mamy komputera, a jej odmawiał mi posłuszeństwa i nie chciał wgrać zdjęć, dlatego poczekałam do powrotu. Wczoraj miałam dzień odpoczynku, więc post przyszło mi wstawić dopiero teraz. Pizza jest bezmięsna, także nadaje się nawet na jutro.
Potrzebujemy: (przepis na jedną pizzę o średnicy około 35 cm)
- 300 g mąki pszennej+ do podsypania
- 10 g drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 4 plastry ananasa
- kulka mozzarelli
Sos pomidorowy: (na 1 pizzę)
- łyżka oliwy
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek wody
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Rozdrobnić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier i oliwę z oliwek, Wymieszać. Do miski przesiać mąkę z solą i dodać rozczyn, wymieszać i wyrabiać do powstania sprężystego ciasta. Jeżeli będzie się lepić podsypać mąką. Zostawić w misce, delikatnie spryskać letnią wodą i przykryć bawełnianą ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości na około 40 minut.
- W rondelku na małym ogniu rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, ciągle mieszając dodać koncentrat pomidorowy i wodę, przyprawić. Doprowadzić do wrzenia, odstawić.
- Wyłożyć ciasto na blat, podsypać mąką i uformować za pomocą wałka lub rąk okrągły placek o średnicy ok. 35 cm.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni C.
- Ciasto układamy na blaszce wysmarowanej delikatnie kroplą oliwy lub podsypanej mąką. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy odsączone plastry ananasa (ja pocięłam je na mniejsze części) i układamy kawałeczki mozzarelli.
- Pieczemy około 10 – 15 minut (zależy od piekarnika)
Smacznego!