Placki z łososiem – idealne na piątek

DSC_0243.JPG

W kolejnym poście będą burgery z plackami łososiowymi. Wydaje mi się jednak, że warto umieścić przepis na placuszki w osobnym poście, bo można się nimi zajadać jak plackami ziemniaczanymi z dodatkiem np. surówki. Historia przypadku powstania pewnego placuszka w kolejnym poście. Zdjęcie kiedyś podmienię, bo aparat się rozładował i robiłam na szybko.

Potrzebujemy: (na  ok. 10 placuszków o średnicy 12 cm)

  • 300 g świeżego fileta z łososia bez skóry
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g startego sera żółtego
  • garść świeżego, posiekanego koperku
Przygotowanie:
  1. Jajka roztrzepujemy, łososia kroimy jak na tatar – bardzo drobno. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Dodajemy starty ser, i mąkę, koperek i bardzo dokładnie mieszamy. 
  3. Na posmarowanej oliwą patelni grillowej formujemy placuszki za pomocą łyżki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor (po 4 minuty z każdej strony, na małym ogniu).
Podajemy z surówką, jogurtem greckim lub sosem czosnkowym.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    świetnie wygląda:)bardzo fajny pomysł:)