Placki ziemniaczane z porem i cukinią

DSC_0114.JPG

Placki ziemniaczane to chyba jedna z nielicznych potraw, którą zajadałam się od maleńkości. Byłam okropnym niejadkiem, ale do placków ziemniaczanych (zwanych u mnie w domu plendzami/plindzami) przekonywać nigdy mnie nie było trzeba. Jedliśmy je najczęściej z cukrem, co wiele osób dziwi. Teraz, gdy sama je robię zaczęłam je urozmaicać o inne warzywa.

Potrzebujemy: (na około 25 sztuk)

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cukinia
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 por
  • 2 jaja
  • 1,5 – 2 szklanki mąki
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieram, cukinię niekoniecznie i ścieram na tarce o grubych oczkach lub siekam w malakserze. Por i cebulę tnę w kosteczkę (bo ciężko je zetrzeć).
  2. Do warzyw wbijam 2 jaja i mieszam, następnie dodaję mąkę i mieszam, jeżeli masa jest zbyt lejąca dodaję więcej mąki.
  3. Nakładam na rozgrzaną patelnie i smażę na złoty kolor po kilka minut z każdej strony na oleju.
Można podawać z jogurtem, sosem czosnkowym, grzybowym lub po prostu z cukrem:)
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    pyszne, dzisiaj na kolację zrobiłam sobie takie z cukinii:)

  • http://www.inspirowanesmakiem.pl/ Inspirowane Smakiem

    U mnie też placki ziemniaczane występowały w parze z cukrem. Pyszne danie! Najlepiej z przypieczonymi brzegami.

  • http://www.blogger.com/profile/16899028945283067710 Mirabelka

    Nie dodawałam jeszcze do cukinii ziemniaków, ale na pewno spróbuję.
    Dziękuję :)