Pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym

DSC_0073.JPG

Powracam do smaku z dzieciństwa w odświeżonej wersji, nieco bardziej pikantnej i z marchewką:)

Ostatnio szał na mięso z indyka – powstała nawet kampania reklamowa/społecznościowa promująca mięso indycze. Widzieliście? Ja zupełnie przez przypadek nabyłam mięso mielone z indyka i zmajstrowałam pulpety.
Potrzebujemy:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia
  • ser żółty do posypania oraz kilka liści roszponki
Przygotowanie:
  1. Na patelni na łyżce oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wlać pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i przyprawić całość solą i pieprzem oraz papryką.
  2. Cały czas mieszając gotujemy około 10  minut.
  3. W międzyczasie doprawiamy mięso mielone i dosypujemy trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki i wrzucamy do gotującego się sosu. Mieszamy
  4. 2 łyżki koncentratu pomidorowego dodajemy do szklanki napełnionej do połowy wodą i mieszamy. Całość wlewamy do pulpetów i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  5. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Podajemy z makaronem, ryżem czy po dziadkowemu z ziemniakami.
Uwaga! Musimy mieć dość dużą patelnię, bo moja była stanowczo za niska i ciężko było mieszać nie rozlewając na boki.
Smacznego! 
  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    bardzo smakowicie wyglądają:)