Podpłomyki

Szeffler_podpłomyki-10

 Podpłomyki to tradycyjne, płaskie pieczywo, które było wypiekane już przez Słowian na rozgrzanych kamieniach. Później robiło się je na blaszcze, na piecu do wypiekania chleba. Podstawowa wersja ciasta zawiera mąkę, sól i wodę, czasem robiło się je jako pieczywo próbne z ciasta chlebowego, żeby sprawdzić czy temperatura w piecu chlebowym jest wystraczająco wysoka.

Szeffler_podpłomyki-9

Podpłomyki
Write a review
Print
Ingredients
  1. 400 g mąki
  2. 2/3 łyżeczki soli
  3. 250 ml letniej wody
Instructions
  1. Mąkę z solą przesiewamy, robimy wgłębienie, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jak na pierogi). Zostawiamy na stolnicy pod przykryciem na 10 minut. Następnie odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy. Pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni po pół minuty z każdej strony lub w rozgrzanym piecu chlebowym.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/
Szeffler_podpłomyki-10