Potrzebujemy:
- 300 g pomidorów z puszki zmiksowanych i podsmażonych z 2 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu (latem świeże 3 spore spażone pomidory)
- 4 spore marchewki
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 spora pietruszka
- 1/4 selera
- 150 g boczku (ja miałam surowy)
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- płaska łyżeczka soli
- 2 litry wody
- koperek do posypania
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kolejno boczek w jednym kawałku, obraną pietruszkę, seler, kawałek pora, ząbek czosnku, przyprawy, jedną marchewkę.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy 3 marchewki pokrojone w plastry i opaloną nad palnikiem cebulę (w całości). Gotujemy następne 30 minut.
- Wyławiamy cebulę pietruszkę i por oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy wcześniej przygotowane pomidory, chyba że znajdziemy w naszej kuchni słoik z przecierem pomidorowym z letnich pomidorów. Znowu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 30 minut. Nalewamy do miseczek i posypujemy koperkiem.
Możemy podawać z ryżem czy makaronem, ale marchewka w plasterkach jest tak syta, że moim zdaniem zupełnie nie ma potrzeby;-)
Smacznego!