Tak, to przepis świąteczny, ale śledzie przecież w karnawale też się jada, więc przepis nie musi czekać do przyszłego roku:)
POTRZEBUJEMY:
- 300 g śledzi matjasów
- 50 g żurawiny suszonej
- 1 cebula
- 2 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach
- olej rzepakowy TNZ do zalania
- 3 szt liści laurowych
- 3 szt goździków
- 3 szt ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczymy kilka godzin. Osuszamy za pomocą ręczników papierowych.
Cebulę kroimy w piórka, śledzie w paski.
Do słoika nakładamy kolejno: przyprawy, śledzie, cebulę żurawinę i migdały i tak na zmianę do wykończenia składników. Zalewamy olejem tak, żeby wszystkie składniki były zakryte. Zostawiamy w lodówce na minimum dobę. Im dłużej – tym lepiej:) Ale bez przesady:)
Smacznego!