Śledzie z żurawiną w oleju rzepakowym

kutia-13

Tak, to przepis świąteczny, ale śledzie przecież w karnawale też się jada, więc przepis nie musi czekać do przyszłego roku:)

kutia-13

POTRZEBUJEMY:

  • 300 g śledzi matjasów
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach
  • olej rzepakowy TNZ do zalania
  • 3 szt liści laurowych
  • 3 szt goździków
  • 3 szt ziela angielskiego

kutia-12

PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczymy kilka godzin. Osuszamy za pomocą ręczników papierowych.
Cebulę kroimy w piórka, śledzie w paski.
Do słoika nakładamy kolejno: przyprawy, śledzie, cebulę żurawinę i migdały i tak na zmianę do wykończenia składników. Zalewamy olejem tak, żeby wszystkie składniki były zakryte. Zostawiamy w lodówce na minimum dobę. Im dłużej – tym lepiej:) Ale bez przesady:)

Smacznego!