Szybka zapiekanka szpinakowa

DSC_0009

Zapiekankę można na prawdę szybko przygotować. Jest tania, zdrowa i sycąca. Idealna na taką okropną pogodę jak dziś, czyli ni to śnieg ni to deszcz;/

Potrzebujemy:
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego (kształt wedle uznania, byle nie spaghetti)
  •  paczka świeżego szpinaku, ewentualnie mrożonego liściastego
  • 200 g śmietany 12% gęstej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 50 g startego sera żółtego
  • kulka mozzarelli
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu
  2. Na łyżce oliwy smażę czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Dodajemy świeży szpinak. Jeżeli mamy mrożony to postępujemy podobnie (żeby szybciej był gotowy przykrywamy patelnię). 
  4. Całość przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Zdejmuję z patelni, dodaję śmietanę i jajo. Całość dokładnie mieszam.
  5. W garnku mieszam makaron ze szpinakiem i dodaję mozzarellę pokrojoną w kostkę.
  6. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym, posypuję startym serem i zapiekam około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym o temperatury 200 stopni C.

Smacznego!
Monika
  • http://www.blogger.com/profile/05676751631664471797 Marta

    makaron i szpinak pysznie!