Zapiekankę można na prawdę szybko przygotować. Jest tania, zdrowa i sycąca. Idealna na taką okropną pogodę jak dziś, czyli ni to śnieg ni to deszcz;/
Potrzebujemy:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego (kształt wedle uznania, byle nie spaghetti)
- paczka świeżego szpinaku, ewentualnie mrożonego liściastego
- 200 g śmietany 12% gęstej
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 50 g startego sera żółtego
- kulka mozzarelli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu
- Na łyżce oliwy smażę czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodajemy świeży szpinak. Jeżeli mamy mrożony to postępujemy podobnie (żeby szybciej był gotowy przykrywamy patelnię).
- Całość przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Zdejmuję z patelni, dodaję śmietanę i jajo. Całość dokładnie mieszam.
- W garnku mieszam makaron ze szpinakiem i dodaję mozzarellę pokrojoną w kostkę.
- Umieszczam w naczyniu żaroodpornym, posypuję startym serem i zapiekam około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym o temperatury 200 stopni C.
Smacznego!
Monika