Wróciłam – mam nadzieję, że na długo i na dobre:) I to nie z byle czym – bo z wieńcem cynamonowym:) Na blogu co prawda już jeden się pojawił, ale ten jest troszkę podrasowany i ma więcej masła:) Przepis pojawił się w 8 numerze Magazynu Kocioł, o którym wspominałam na facebooku, niestety na bloga nie starczyło mi czasu. Wybaczcie i częstujcie się Czytelnicy:)
Puszyszte drożdżowe ciasto z nieprzyzwoitą ilością masła i cynamonu. Dochodzący z piekarnika cudowny zapach – najlepiej zacznijcie tak jutro leniwą niedzielę. Urwany kawałek ciasta najlepiej połączyć z kawą zbożową lub herbatą. Wypiek ten jest na miejscu zarówno na śniadanie, na deser, jak i na słodką kolację. Jedyny minus – nie można się mu się oprzeć, dlatego znika z talerza z prędkością światła. Zastanawiam się czy dobry jest czerstwy, ale nie udało mu się nigdy tyle doczekać.
- 20 g świeżych drożdży
- 180 ml ciepłego mleka
- 60 ml ciepłej wody
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 300 g mąki orkiszowej białej
- 220 g mąki pszennej + do podsypania
- 80 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 1 żółtko
- łyżka cynamonu
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąki przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy ciepłe mleko, drożdże, cukier, sól oraz jajka. Zaczynamy wyrabiać, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, czyli około 15 minut (nie powinno kleić się do rąk - w razie czego dodajemy odrobinę mąki). Dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia przez ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrosnięcia na 1 godzinę. W tym czasie mieszamy cukier z żółtkiem, miękkim masłem i cynamonem.
- Ciasto odgazowujemy uderzając w nie pięścią i dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 40/30 cm. Smarujemy cienką wartwą masy cynamonowej zostawiając brzegi puste. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na połowę zaczynając kilka cm od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z drugą cześcią ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, opcjonalnie smarujemy wieńce rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 25-30 minut.