Wieniec cynamonowy i wielki powrót

Szeffler_wieniec cynamonowy-7

Wróciłam – mam nadzieję, że na długo i na dobre:) I to nie z byle czym – bo z wieńcem cynamonowym:) Na blogu co prawda już jeden się pojawił, ale ten jest troszkę podrasowany i ma więcej masła:) Przepis pojawił się w 8 numerze Magazynu Kocioł, o którym wspominałam na facebooku, niestety na bloga nie starczyło mi czasu. Wybaczcie i częstujcie się Czytelnicy:)

Puszyszte drożdżowe ciasto z nieprzyzwoitą ilością masła i cynamonu. Dochodzący z piekarnika cudowny zapach – najlepiej zacznijcie tak jutro leniwą niedzielę. Urwany kawałek ciasta najlepiej połączyć z kawą zbożową lub herbatą. Wypiek ten jest na miejscu zarówno na śniadanie, na deser, jak i na słodką kolację. Jedyny minus – nie można się mu się oprzeć, dlatego znika z talerza z prędkością światła. Zastanawiam się czy dobry jest czerstwy, ale nie udało mu się nigdy tyle doczekać.Szeffler_wieniec cynamonowy-8

Szeffler_wieniec cynamonowy Szeffler_wieniec cynamonowy-2 Szeffler_wieniec cynamonowy-3 Szeffler_wieniec cynamonowy-4 Szeffler_wieniec cynamonowy-5 Szeffler_wieniec cynamonowy-6 Szeffler_wieniec cynamonowy-7

Wieniec Cynamonowy
Write a review
Print
Ingredients
  1. 20 g świeżych drożdży
  2. 180 ml ciepłego mleka
  3. 60 ml ciepłej wody
  4. 50 g cukru trzcinowego
  5. 100 g masła
  6. 1 jajko
  7. 1 żółtko
  8. ½ łyżeczki soli
  9. 300 g mąki orkiszowej białej
  10. 220 g mąki pszennej + do podsypania
Masa cynamonowa
  1. 80 g cukru trzcinowego
  2. 50 g masła
  3. 1 żółtko
  4. łyżka cynamonu
Instructions
  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąki przesiewamy, robimy wgłębienie i dodajemy ciepłe mleko, drożdże, cukier, sól oraz jajka. Zaczynamy wyrabiać, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, czyli około 15 minut (nie powinno kleić się do rąk - w razie czego dodajemy odrobinę mąki). Dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia przez ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrosnięcia na 1 godzinę. W tym czasie mieszamy cukier z żółtkiem, miękkim masłem i cynamonem.
  2. Ciasto odgazowujemy uderzając w nie pięścią i dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 40/30 cm. Smarujemy cienką wartwą masy cynamonowej zostawiając brzegi puste. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na połowę zaczynając kilka cm od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z drugą cześcią ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, opcjonalnie smarujemy wieńce rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 25-30 minut.
PRZEZ OGRÓDEK https://przezogrodek.pl/