Dzisiaj szagonowo, czyli warzywnie.
Przepis na 4 porcje
Potrzebujemy:
· 2 cukinie (ważne, żeby była względnie prosta)
· Garść tartego sera żółtego
· Około 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe dobrej jakości)
· 1 jajo
· Łyżka gęstej śmietany 12%
· 3 łyżki groszku, może być mrożony świeży lub z puszki
· Puszka drobnej marchewki, lub np. mrożonej w słupkach
· Pół łyżeczki soli
· Szczypta pieprzu
· Szczypta majeranku
Przygotowanie:
1) Odkrawamy końce cukinii, i kroimy na około 6 cm kawałki. Następnie wydrążamy miąższ łyżeczką w taki sposób żeby dno było pełne.
2) W garnku zagotowujemy wodę. W międzyczasie mieszamy ręką mięso mielone, śmietanę i jajo, później dodajemy wcześniej odcedzony groszek i marchewkę. Przyprawiamy według uznania (ja zawsze próbuję mielone na surowo).
3) Do wrzącej posolonej wody wrzucamy cukinię i gotujemy dosłownie 2 minuty- nie dłużej!
4) Po wyjęciu cukinii wulkany układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Na dno wkładamy po kilka marchewek. Później wypełniamy farszem, tak żeby farsz delikatnie wystawał z cukinii, ale nie za mocno bo wykipi. Na dno blachy wlewamy wodę (tak, żeby cukinia była zanurzona do 1/3).
5) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na około 40 minut. Na około 5 minut przed wyjęciem posypujemy wulkany startym serem.
Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy za pomocą np. 2 widelców.
Doskonale komponują się z wulkanami pieczone ziemniaczki posypane tymiankiem, ale myślę, że ryż czy grzanki też będą na miejscu.
Smacznego!