Obiad dla zapracowanych: Penne z zielonymi szparagami i beszamelem.

penne

Ostatnio jakoś czas się skurczył i leci jak torpeda. Na dobre obiady czasu nigdy za mało, na relaks z z wielorybami też:) Teraz zajmują mnie rzeczy ważne i ważniejsze, głównie załatwianie spraw na ostatnią chwilę. Powróciła też dobra passa w wygrywaniu biletów na wydarzenia muzyczne:) Chociaż ostatni koncert nie należał do udanych. Naśladowczyniom Celine Dion mówimy nie!
Przygotowanie tego dania zajmie wam dosłownie 12 minut razem z ugotowaniem makaronu:)

Potrzebujemy:

  • 300 g makaronu penne
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 
  • kminek mielony (dla lubiących)
  • łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy według przepisu  na opakowaniu al dente.
  2. Szparagi  obieramy od połowy długości. Gotujemy szparagi w lekko osłodzonej wodzie około 10 minut. Przelewamy letnią wodą i kroimy w około 3 cm kawałki.
  3. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając powoli dodajemy ciepłe mleko. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy. 
  4. Makaron mieszamy ze szparagami i polewamy sosem beszamelowym.
Smacznego!