Ostatnio jakoś czas się skurczył i leci jak torpeda. Na dobre obiady czasu nigdy za mało, na relaks z z wielorybami też:) Teraz zajmują mnie rzeczy ważne i ważniejsze, głównie załatwianie spraw na ostatnią chwilę. Powróciła też dobra passa w wygrywaniu biletów na wydarzenia muzyczne:) Chociaż ostatni koncert nie należał do udanych. Naśladowczyniom Celine Dion mówimy nie!
Przygotowanie tego dania zajmie wam dosłownie 12 minut razem z ugotowaniem makaronu:)
Potrzebujemy:
- 300 g makaronu penne
- szklanka mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- kminek mielony (dla lubiących)
- łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente.
- Szparagi obieramy od połowy długości. Gotujemy szparagi w lekko osłodzonej wodzie około 10 minut. Przelewamy letnią wodą i kroimy w około 3 cm kawałki.
- Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Cały czas mieszając powoli dodajemy ciepłe mleko. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy.
- Makaron mieszamy ze szparagami i polewamy sosem beszamelowym.
Smacznego!