PRZEPISY

Desery

trufle-sliwkowe

Wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe trufle śliwkowe

Jeszcze nie macie pomysłu na prezent dla  bliskiej osoby? W dodatku takiej, która jest na diecie bezcukrowej, wegańskiej i bezglutenowej? Podsuwam Wam pomysł na ostatnią chwilę:) Złociste trufle śliwkowe. Są bez  glutenu, laktozy, cukru i  w dodatku  są wegańskie:) Możecie je pięknie zapakować w  słoiczek, bądź przezroczystą torebkę. Wytrzymają w lodówce co  najmniej 10 dni,Read more
Szeffler_wieniec cynamonowy-7

Wieniec cynamonowy i wielki powrót

Wróciłam – mam nadzieję, że na długo i na dobre:) I to nie z byle czym – bo z wieńcem cynamonowym:) Na blogu co prawda już jeden się pojawił, ale ten jest troszkę podrasowany i ma więcej masła:) Przepis pojawił się w 8 numerze Magazynu Kocioł, o którym wspominałam na facebooku, niestety na bloga nieRead more
ciacha gryczane

Ciastka gryczane z porzeczkowym środkiem

Są takie chwile w życiu każdego człowieka, kiedy chcesz rzucić wszystko, spakować się i wyjechać jak najdalej – najlepiej na Kamczatkę – istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że będziesz miał w nosie awarię komputera, czy zalany sufit i cieknące ściany w łazience. Będziesz się wtedy martwił o to, czy przypadkiem nie spotkasz na swojej drodze niedźwiedzia,Read more
ms dzien dziecka-4

Sernik czekoladowy z musem wiśniowym

Powiem Wam jedno – ten sernik zwala z nóg. Robię go bardzo często, zazwyczaj w chłodne, ponure dni, kiedy potrzeba nam czekoladowego kopa. Jest w nim bardzo dużo czekolady, kwaśny mus wiśniowy i ciasteczka oreo na spodzie, które oczywiście można pominąć.  Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc koniecznie musicie zamrozić co nieco, żeby wRead more
porter-2

Sernik czekoladowy z ricotty z angielskim porterem

Próbowaliście kiedyś łączyć deser z piwem? Jak się okazuje, to wcale nie jest takie trudne. Porter czy stout dobrze komponują się z czekoladą. W porterze dodatkowo możemy zapach kawy, czekolady i kakao. Do intensywnie czekoladowego sernika będzie idealny. Sernik oblałam musem z mango i posypałam kwaśnym suszonym berberysem i wiórkami kokosowymi. Dla mnie rewelacja.
tort uro-1

Tort malinowy (bez glutenu)

Wróciłam wcześniej z pracy i wymyśliłam sobie, że pójdę spać na godzinę. A w nocy zamiast spać spakujemy prowiant, koc i dobry humor do sakwy i wybierzemy się na wycieczkę za miasto oglądać perseidy. Od tygodnia nie widziałam chmurki, a teraz właśnie słyszę delikatne grzmoty i błyski na horyzoncie. Wymyśliłam sobie… Tak jak wymyśliłam sobie,Read more
Szeffler_biszkopt-6

Tartaletki malinowe z kremem biszkoptowym

Dzisiaj przepis na leciutkie biszkopciki, idealne na weekendowe spotkanie. Przepis wcześniej pojawił się na stronie Magazynu Kocioł <klik>. Potrzebujemy: Na biszkopty: 3 jaja. 80 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka cukru pudru 110 g mąki pszennej Na krem: 250 ml śmietanki 30-36% 200 g malin 100 g jagód Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowoRead more
5-2-2

Tort rabarbarowy i nowy numer KOTŁA

Od niedzieli możecie już czytać nowy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ W tym numerze przygotowałam dla Was danie z Kotła, tort rabarbarowy i suflet groszkowy. Po za tym jak zawsze wywiady, artykuły (między innymi z Tomaszem Hartmanem z Szajnochy 11) oraz domowa piekarnia i produkt regionalny w postaci wędlin z Niemczy. Zajrzyjcie koniecznie. Dzisiaj prezentujęRead more
babka kokosowa-1

Bezglutenowa babka kokosowa

Czy wy widzicie ten śnieg? Ja chyba powinnam wrzucić tutaj choinki, a nie babkę. Jeszcze wczoraj miałam nadzieję, że to jakiś żart, dzisiaj już nie wiem nic:) Ta za to dzisiejsza dama jest bezglutenowa, a jak zrobicie bez polewy, to będzie też zdrowa i mniej słodka. Nie zajmie Wam to dużo czasu. Zamiast wiórków możecieRead more
babka hibiskusowa-11

Duża babka i małe babeczki hibiskusowe

Dzisiaj nie mam natchnienia na zbędne komentarze. Po pierwsze mam katar, takiego nie miałam kilka lat, więc cierpię jak małe dziecko. Po drugie aura za oknem mnie nie nastraja. A po trzecie nie bawi mnie Prima Aprilis. Nie znoszę głupich żartów a najgorsze, że wszystkie są takie same. Babka hibiskusowa jest lekko kwaskowata, podobna do cytrynowej:)Read more
mazurek-4

Mazurek różany pieczony

Niezbyt przepadam za typowymi mazurkami, twardymi jak skała – z kilogramami lukru, cukru i jak. Jedyny jaki w miarę lubię to kajmakowy, ale Wielkanoc kojarzy mi się z czymś lżejszym i wiosennym. Ten przepis czekał ponad rok na opublikowanie. Przygotowałam go w zeszłym roku, na próbę – grubo przed Świętami. Wtedy, z zepsutym aparatem, byłamRead more
tort topinambur-1

Ciasto z topinamburem i 4 numer KOTŁA

Już jest – nowy, piękny, wymuskany czwarty numer Kotła. Jak do tej pory uważam, że jest najlepszy za sprawą powiewu wiosny:) A w wiosennym numerze przede wszystkim znajdziecie inspiracje jak „ubrać” stół na śniadanie Wielkanocne, które przygotowałyśmy jeszcze w styczniu z dziewczynami z Kotła. Była to nasza pierwsza sesja, trochę się bałyśmy, a jak wyszłoRead more

Przekąski

Szeffler_pasty z baklazana-3

Pasty z pieczonego bakłażana

Cześć,  w ten ciągle zimny weekend przypominam   Wam kilka past kanapkowych  przygotowanych dla Magazynu Kocioł, które nie wymagają  od  kucharza  zbyt wiele wysiłku. Z własnego doświadczenia wiem, że niekiedy trudną aurę najlepiej przeleżeć  pod kocem w ręku trzymając  kubek ciepłej  herbaty lub ewentualnie wina.  Te  trzy niezawodne pasty kanapkowe są łatwe i szybkie w realizacji aRead more
trufle-sliwkowe

Wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe trufle śliwkowe

Jeszcze nie macie pomysłu na prezent dla  bliskiej osoby? W dodatku takiej, która jest na diecie bezcukrowej, wegańskiej i bezglutenowej? Podsuwam Wam pomysł na ostatnią chwilę:) Złociste trufle śliwkowe. Są bez  glutenu, laktozy, cukru i  w dodatku  są wegańskie:) Możecie je pięknie zapakować w  słoiczek, bądź przezroczystą torebkę. Wytrzymają w lodówce co  najmniej 10 dni,Read more
bliny-12

Bliny z łososiem

Na blogu już pojawiły się raz bliny, ale te są z innego przepisu – korzystałam tym razem z Kuchni Polskiej. Jak się okazało z przepisu wyszło ponad 25 blinów. W związku z czym radzę zmniejszyć ilość składników o połowę. No chyba, że robicie je jako przekąskę na imprezę, to spokojnie je wszyscy zjedzą. Jeżeli nieRead more
tarta ze szparagami-6

Tarta pełnoziarnista ze szparagami

Mamy szparagi, sezon trwa w najlepsze. Już ceny trochę spadły i możemy się w pełni nimi cieszyć:) Ta tarta nie jest wielce skomplikowana, ale proste połączenia smaków najbardziej do mnie przemawiają. Oczywiście możecie użyć zwykłej mąki i zrobić z niej kruchy spód, ja jednak jestem ostatnio fanką mąki graham. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 żółtko 1Read more
sałatka-2

Królowa sałatka jarzynowa

Sałatki jarzynowej nikomu przedstawiać nie muszę. Długo wahałam się z publikacją tego przepisu, bo chyba każdy wie jak ją przygotować, w dodatku jedna rodzina dodaje ogórki konserwowe, druga groszek. Jedna świeży, druga konserwowy. Od kilku lat zdecydowanie wolę ten świeży niż z puszki, ale do jarzynowej wolę ten drugi. Jedna moja babcia dodaje szynki, czegoRead more
kutia-27

Śledzie z chilli w oleju rydzowym

W karnawale śledzie jak znalazł, a już niedługo śledzik, więc tym bardziej możecie je przygotować. Dzisiaj bez wstępniaka, ale dłużej już czekać nie mogłam z tym przepisem:) Opracowałam go dokładnie 20 dni temu i czekałam na przypływ weny twórczej – dłużej już nie można:) Potrzebujemy: 300 g matiasów 1 łyżeczka papryki chilli grys (suszona wRead more
_DSC2967

Sos dyniowy

Tuż przed Świętami udało mi się wygrać parowar, który dotarł do mnie w sylwestra i codziennie tworzę i poznaję nowy smak znanych mi produktów. Od 5 dni robimy różnego rodzaju kotlety warzywne i różne sosy. Hitem okazał się sos dyniowy. Dosyć, że ma głęboki odcień żółtego, to jeszcze wyrazisty smak. Po prostu cud! W dodatkuRead more
_DSC2936

Pasta śniadaniowa z awokado

Pamiętacie jeszcze jeden z moich pierwszych wpisów? Dokładnie trzeci? Mam nadzieję, że jednak nie:) I już nie uda wam się go zobaczyć, bo wraz z tym wpisem – tamten znika… Był to przepis na pastę z awokado z tragicznymi zdjęciami (z których wtedy byłam dumna). Na szczęście było – minęło. W zasadzie to od tamtegoRead more
kutia-13

Śledzie z żurawiną w oleju rzepakowym

Tak, to przepis świąteczny, ale śledzie przecież w karnawale też się jada, więc przepis nie musi czekać do przyszłego roku:) POTRZEBUJEMY: 300 g śledzi matjasów 50 g żurawiny suszonej 1 cebula 2 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach olej rzepakowy TNZ do zalania 3 szt liści laurowych 3 szt goździków 3 szt ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE:Read more
spanako-2

Pierożki spanakopitas

Jeden czas świętowania się kończy, a już za kilka dni kolejna okazja, żeby przygotować coś smacznego. Najlepiej takiego na jeden kęs. W końcu to sylwester i większość czasu będziemy tańcować i szaleć, ale od czasu do czasu coś musimy wrzucić na ząb. To ważne, uwierzcie mi nie będziecie mieć kaca na dzień:) Spanakopita to tradycyjneRead more
_DSC1166

Koktajl odżywczy

Potrzebujemy: 1 grejpfrut 3 banany garść świeżej mięty Przygotowanie: Grejpfruta obieramy ze skórki (Można wycisnąć sok, ale miąższ też jest wartościowy), banana kroimy, dodajemy miętę i całość miksujemy w blenderze. Pijemy od razu.
Hummus-4

Prawdopodobnie mój najlepszy hummus i bliny gryczane

Chociaż nie stronię od glutenu, mąka gryczana to dla mnie odkrycie sezonu. Wcześniej używałam jej w kuchni, ale nie z takim sercem jak teraz:) Polecana jest dla osobom chorym na celiakię,  również weganom i wegetarianom ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana osobom na diecie, diabetykom i osobomRead more

Obiad

szeffler_szarpana-2

Szarpana wołowina w marynacie miodowej

Dzisiaj szarpana wołowina Możecie zrobić z jej wykorzystaniem burgery, cudownie smakuje na kanapkach, czy jako dodatek do sałatki. I nie ma przy tym za dużo roboty, tylko trzeba  być cierpliwym, bo piecze się kilka godzin.  Ogólna zasada  jest taka:  kilogram mięsa pieczemy 5 godzin. Jeżeli mamy 2 kg mięsa pieczemy 10 godzin:)  Jest jeszcze inneRead more
krem-z-buraka-2

Krem z pieczonego buraka i fasoli

Na dworze  wieje, pada śnieg, temperatura na minusie. Nie pozostaje nic  innego jak tylko  ugotować gar gorącej zupy. Dzisiaj krem z buraka z dodatkiem białej fasoli  i  odrobiny pasaty pomidorowej. Rozgrzewa, koi i odgania smutki.    
kotleciki z kalafiora

Proste kotlety z kalafiora

Wczoraj pisałam o fazie na kalafior, i już dzisiaj kolejny przepis z jego użyciem.  Ja podałam je  z mizerią na bazie jogurtu z koperkiem, ale możliwości jest cała masa. takie burgery można podać do obiadu zamiast tych mięsnych, a mogą być też „wsadem” do burgerów warzywnych. To  do Was należy decyzja jak je podacie:)  
soba-z-pesto-18

Makaron soba z pesto i kalafiorem

To jest petarda. Najlepsze połączenie smaków , które skomponowałam w ostatnim czasie. Ale zacznijmy od początku, czyli jak powstał przepis. Raz upiekłam kalafior i przepadłam.  W przenośni  i dosłownie. Zaczynałam od klasyki, czyli pieczonego kalafiora z sosem orzechowym, później były kotlety z kalafiora, następnie pasztet. I okazało się, że nie do końca lubiłam  to warzywoRead more
krem-cukinia-pomidory

Krem z pieczonej cukinii i pomidorów

Sezon na pomidory już jakiś czas temu się skończył, ale publikuję ten przepis teraz bo jest to idealnie rozgrzewający krem na taką pogodę jak dzisiaj. Ostatki polskiej cukinii możecie jeszcze znaleźć na straganach, a pomidory z łatwością można zastąpić tymi z puszki. Drugi powód dla którego warto zrobić tą zupę – jest dziecinnie prosta, małoRead more
Szeffler_tarta z bobem-5

Tarta z bobem i ricottą

Sezon na bób w pełni.  Warto więc zaopatrzyć się w woreczek  (sic!) bobu. Nie mam pojęcia kto wpadł na pomysł zaparzania witamin w foliowym worku, ale powinien zostać skazany na dożywotnie łuskanie bobu. Toż to zbrodnia.  Lato w lato godzinami się zastanawiam nad tym piekielnie głupim pomysłem.  Czy nie łatwiej byłoby sprzedawać niełuskany bób, alboRead more
Szeffler_krem ze szpinaku

Krem ze szpinaku

Wiosna to najpiękniejszy czas nie tylko dla pasjonatów gotowania. Stragany zaczynają uginać się od nowalijek. Botwinka, szparagi, młoda marchewka, koperek, pietruszka czy szpinak – król dzisiejszego wpisu, to tylko niektóre z nich. Zielone warzywa to dla mnie kwintesencja wiosny. Kręcę pesto, pasty jajeczne z zieleniną. Do hummusu dodaję koperku. A z dań najchętniej jem teRead more
bulion drobiowy-4

Orientalny bulion warzywny

Nieodłącznym elementem podczas niedzielnego obiadu w polskich domach jest aromatyczny, dobry rosół drobiowy. Wszystko co sprawdzone kiedyś jednak się nudzi i zaczynamy szukać nowych smaków. Przyznam, że nie jestem fanką rosołu z makaronem. Dwa dania to dla mnie za dużo, a sam rosół to za mało, nawet kiedy jest z makaronem. Po drugie to nieRead more
wege gnudi wyr-7

Wegańskie gnudi jaglane

Może nazwanie tych pysznych, rozpływających się kulek jaglanych gnudi to lekka przesada. Daleka jestem od robienia i nazywania wegańskich odpowiedników tymi mięsnymi czy serowymi. Dieta wegańska ma tyle ciekawych potraw do zaoferowania, że o zawał przyprawia mnie boczek wegański, wegańskie mascarpone, a przy wegańskich parówkach wystrzelam w kosmos. Śmieszy mnie, kiedy w wegańskiej knajpie widzęRead more
krem z fasoli-5

Wegański krem z fasoli i pomidorów z mleczkiem kokosowym

Od kiedy kilka miesięcy temu zobaczyłam na Instagramie zdjęcie cudownie pomarańczowej zupy, pomyślałam „Pewnie z dyni! Na pewno z dyni!”. Przeczytałam opis i stwierdziłam, że krem z taką ilością białej fasoli musi być mdły. Ale kolor na tyle mnie zachwycił, że zaryzykowałam i zrobiłam. I przepadłam. Pierwsza miska, druga miska, trzecia miska. Na koniec wyjadałamRead more
zupa wiśniowa-6

Zupa wiśniowa z chmurką

Czy jadacie obiady na słodko? Ja przyznam się szczerze, że w swoim dorosłym życiu (wyjątek naleśniki) nie zdarzyło mi się najeść takim posiłkiem. Teraz robimy takie dania na podwieczorek. Ale pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem przy piątku zawsze mieliśmy obiady bezmięsne, które często latem stawały się obiadami na słodko. Wśród klasyków mamy i babci ReniRead more
krem z groszku-2

Pikantna zupa groszkowa

Ten przepis miał pojawić już kilka miesięcy temu. To była ostatnia potrawa jaką udało mi się sfotografować zanim skradziono mi aparat. Napisałam przepis i doszłam do wniosku, że nie będę płakać nad rozlanym mlekiem i go nie opublikowałam. Wykasowałam wstęp o tym jak to ktoś chciał odebrać mi pasję, chęć do działania i radość mieszkaniaRead more

Śniadanie

Chleb orkiszowy

Prosty i szybki chleb orkiszowy

Mam problem z chlebami na drożdżach, bo  zdecydowanie wolę zapach  wypieków na zakwasie.  Jednak zdarzają się  momenty, kiedy albo zapomnę  o zakupie dobrego chleba w drodze do domu, albo nie nastawię zaczynu. A  cierpliwość to nie  jest niestety moje drugie imię:)  Na szczęście z pomocą przychodzi ten orkiszowiec. Upiekłam  przez ostatni rok z 300 alboRead more
Szeffler_pasty z baklazana-3

Pasty z pieczonego bakłażana

Cześć,  w ten ciągle zimny weekend przypominam   Wam kilka past kanapkowych  przygotowanych dla Magazynu Kocioł, które nie wymagają  od  kucharza  zbyt wiele wysiłku. Z własnego doświadczenia wiem, że niekiedy trudną aurę najlepiej przeleżeć  pod kocem w ręku trzymając  kubek ciepłej  herbaty lub ewentualnie wina.  Te  trzy niezawodne pasty kanapkowe są łatwe i szybkie w realizacji aRead more
Szakszuka-3

Szakszuka ze szypiorkiem i miętą

Aromatyczne pomidory z zapieczonym jajkiem – koniecznie z płynnym żółtkiem. Na takie śniadanie skusi się każdy. Tym bardziej, że w wakacje mamy czas, by dłużej celebrować śniadania. Poniżej znajdziecie podstawową recepturę na szakszukę, ale możecie do bazy dodać jeszcze szpinak, paprykę, cukinię, świeże zioła, czy ser. Decyzja należy do Was. Przepis wraz z skrzynką dobrociRead more
Szeffler_wieniec cynamonowy-7

Wieniec cynamonowy i wielki powrót

Wróciłam – mam nadzieję, że na długo i na dobre:) I to nie z byle czym – bo z wieńcem cynamonowym:) Na blogu co prawda już jeden się pojawił, ale ten jest troszkę podrasowany i ma więcej masła:) Przepis pojawił się w 8 numerze Magazynu Kocioł, o którym wspominałam na facebooku, niestety na bloga nieRead more
Szeffler_podpłomyki-10

Podpłomyki

 Podpłomyki to tradycyjne, płaskie pieczywo, które było wypiekane już przez Słowian na rozgrzanych kamieniach. Później robiło się je na blaszcze, na piecu do wypiekania chleba. Podstawowa wersja ciasta zawiera mąkę, sól i wodę, czasem robiło się je jako pieczywo próbne z ciasta chlebowego, żeby sprawdzić czy temperatura w piecu chlebowym jest wystraczająco wysoka.
chałka-2

Dekonstrukcja chałki

 Na początku tego kończącego się tygodnia byłam kilka dni w Warszawie i mimo zabiegania odnalazłam w niej trochę spokoju. Stolica wywołuje u mnie skrajne emocje i odwiedzam ją raz na kilka lat,  tym razem zakochałam się w niej od razu. Wcześniej bywałam w tym zabieganym mieście przy okazji wizyt w teatrze, czy z wizytą uRead more
pasta-7

Pasta śniadaniowa z czosnkiem niedźwiedzim

  Kiedy tydzień temu koleżanka Asia poczęstowała mnie kanapką z tą pastą. Przepadłam – to był ten smak, który za mną chodził. Dwa dni miałam go w pamięci w czasie robienia sobie posiłków. Kilka dni później byłam już zaopatrzona w czosnek niedźwiedzi i gotowałam jajka. Napisałam do Asi prośbę o proporcję, ale okazało się, żeRead more
sałatka-2

Królowa sałatka jarzynowa

Sałatki jarzynowej nikomu przedstawiać nie muszę. Długo wahałam się z publikacją tego przepisu, bo chyba każdy wie jak ją przygotować, w dodatku jedna rodzina dodaje ogórki konserwowe, druga groszek. Jedna świeży, druga konserwowy. Od kilku lat zdecydowanie wolę ten świeży niż z puszki, ale do jarzynowej wolę ten drugi. Jedna moja babcia dodaje szynki, czegoRead more
pita-4

Bułki pita

Dzisiaj mam dla Was proste bułki pita. Przyznam, że często są dla mnie zbawieniem, kiedy niezapowiedzianie wpadną goście, albo nie mam pomysłu na obiad. Wystarczy ją wtedy wypełnić warzywami, polać sosem czosnkowym i otrzymamy dużą porcję domowego fast foodu. Prawie w wersji fit, ponieważ pita ciągle zostaje pszenna, ale taka jest najlepsza. Eksperymentowałam z różnymiRead more
kutia-27

Śledzie z chilli w oleju rydzowym

W karnawale śledzie jak znalazł, a już niedługo śledzik, więc tym bardziej możecie je przygotować. Dzisiaj bez wstępniaka, ale dłużej już czekać nie mogłam z tym przepisem:) Opracowałam go dokładnie 20 dni temu i czekałam na przypływ weny twórczej – dłużej już nie można:) Potrzebujemy: 300 g matiasów 1 łyżeczka papryki chilli grys (suszona wRead more
_DSC2967

Sos dyniowy

Tuż przed Świętami udało mi się wygrać parowar, który dotarł do mnie w sylwestra i codziennie tworzę i poznaję nowy smak znanych mi produktów. Od 5 dni robimy różnego rodzaju kotlety warzywne i różne sosy. Hitem okazał się sos dyniowy. Dosyć, że ma głęboki odcień żółtego, to jeszcze wyrazisty smak. Po prostu cud! W dodatkuRead more
_DSC2936

Pasta śniadaniowa z awokado

Pamiętacie jeszcze jeden z moich pierwszych wpisów? Dokładnie trzeci? Mam nadzieję, że jednak nie:) I już nie uda wam się go zobaczyć, bo wraz z tym wpisem – tamten znika… Był to przepis na pastę z awokado z tragicznymi zdjęciami (z których wtedy byłam dumna). Na szczęście było – minęło. W zasadzie to od tamtegoRead more