Upiekliście już pierniczki na Święta? Chyba ostatni moment, żeby zdążyły zmięknąć przed Wigilią.
Potrzebujemy:
· 400 g mąki (2 szklanki)
· 150 g miodu
· 200g cukru pudru
· 100 g masła
· 1 duże jajko
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 3 łyżeczki przyprawy korzennej (imbir, cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa)
· 1 łyżka drobno zmielonej kawy
· 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1) Miód, cukier, przyprawy, kakao oraz masło podgrzewamy w garnuszku. Mieszamy dokładnie, żeby wszystko się połączyło i rozpuściło. Odstawiamy do wystudzenia.
2) Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy sodę oraz kawę. Wlewamy płynne składniki i wyrabiamy na gładką masę. W miarę potrzeby dodajemy mąki;)
3) Nie wkładamy do lodówki, tylko od razu wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości kilku milimetrów (wedle uznania). Wycinamy za pomocą foremek pierniczki o różnej grubości.
4) Wykładamy pierniczki na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C.
5) Po wyjęciu będą miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją – nie ma się co niepokoić.
6) Wkładamy do szklanego słoja lub metalowego pudełka i czekamy do świąt, żeby zmiękły. W miarę potrzeby wkładamy do pudełka/słoika kawałek plasterek jabłka, powinny szybciej zmięknąć.
Smacznego!
Monika