Pierniczki – ostatni moment.

DSC_0079

Upiekliście już pierniczki na Święta? Chyba ostatni moment, żeby zdążyły zmięknąć przed Wigilią.

Potrzebujemy:
·         400 g mąki (2 szklanki)
·         150 g miodu
·         200g cukru pudru
·         100 g masła
·         1 duże jajko
·         1 łyżeczka sody oczyszczonej
·         3 łyżeczki przyprawy korzennej (imbir, cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa)
·         1 łyżka drobno zmielonej kawy
·         2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1)      Miód, cukier, przyprawy, kakao oraz masło podgrzewamy w garnuszku. Mieszamy dokładnie, żeby wszystko się połączyło i rozpuściło. Odstawiamy do wystudzenia.
2)      Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy sodę oraz kawę. Wlewamy płynne składniki i wyrabiamy na gładką masę. W miarę potrzeby dodajemy mąki;)
3)      Nie wkładamy do lodówki, tylko od razu wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości kilku milimetrów (wedle uznania). Wycinamy za pomocą foremek pierniczki o różnej grubości.
4)      Wykładamy pierniczki na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C.
5)      Po wyjęciu będą miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją – nie ma się co niepokoić.
6)      Wkładamy do szklanego słoja lub metalowego pudełka i czekamy do świąt, żeby zmiękły. W miarę potrzeby wkładamy do pudełka/słoika kawałek plasterek jabłka, powinny szybciej zmięknąć.

Smacznego!
Monika