Zakręcona pizza i majówka

DSC_0170.JPG

Ostatnio pojawiam się dużo rzadziej niż zwykle, ale mam inne rzeczy na głowie. Owszem gotujemy, zdjęcia robimy, ale już z wpisami gorzej. Dzisiaj mam na szczęście dzień lenistwa i rano zrobiłam dwa placki – jeden słodki – ze słoika (przepis wkrótce). Drugi na słono coś na kształt pizzy. Widziałam już chlebki odrywane ze szpinakiem, z czosnkiem, czy serem. Jak zwał tak zwał. Mój też można odrywać, ale bardziej przypomina mi wieniec cynamonowy.
Dzisiaj czeka nas cała noc w pociągu, także reszta ciasta się przyda. Według planu jedziemy 13 godzin. O mamuniu! Mieliśmy kombinować busami (bo ostatnio powstało dużo alternatywnych prywatnych busów a la polski bus), ale niestety jak zawsze zostawiliśmy to na ostatnią chwilę i nie kupiliśmy biletu. A potem już nie było tych w taniej puli, więc odpuściliśmy. Z rezerwacją pokoju też były niezłe ceregiele. Przyszło potwierdzenie, a w poniedziałek informacja z cudownego portalu o pewnej nazwie, że rezerwacja została odrzucona, a zaliczkę odeślą na konto. Strasznie się wkurzyłam, ale w końcu udało się zarezerwować miejsce dla dwóch osób, ale w 2 różnych hostelach. Na szczęście tanio w samym centrum Lwowa:) Majówka to straszny czas. Wariacja nawet we Lwowie. Mam nadzieję, że nas ominie już to wariactwo i nie będzie tyle narodu, my mamy wolne do poniedziałku:)
Tymczasem obiecany przepis.

Potrzebujemy:
Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki chlebowej typ 700 plus do podsypania
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
Na sos:
  • 1 duży soczysty pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • łyżeczka oregano (lub łyżka świeżego)
Plus:
  • kulka mozzarelli
  • garść oliwek
Przygotowanie:
  1. W rondelku na małym ogniu rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, ciągle mieszając dodać sparzonego, obranego ze skórki i zblendowanego pomidora, przyprawić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut.
  2. Rozdrobnić drożdże w ciepłej wodzie i mleku, dodać cukier i oliwę z oliwek, wymieszać. Do miski przesiać mąkę z solą i dodać rozczyn, wymieszać i wyrabiać do powstania sprężystego ciasta. Jeżeli będzie się lepić podsypać mąką. Zostawić w misce, delikatnie spryskać letnią wodą i przykryć bawełnianą ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości na około 40 minut.
  3. Następnie na podsypanej mąką stolnicy wyrobić ponownie ciasto i przykryć ściereczką na 10 minut.
  4. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Posmarować sosem pomidorowym i posypać serem żółtym/mozzarellą. Można dodatkowo dodać pokrojone oliwki. 
  5. Zwinąć w rulon pizzę jak naleśnika i pokroić na około 5 cm kawałki.
  6. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. I układać kawałki ciasta jak na zdjęciu.
  7. Piec 30 minut w temperaturze 210 stopni C.


Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/13836871855640388536 bartoldzik

    Bardzo pomysłowe i z cała pewnością smaczne :-)