Już za niecały miesiąc ŚWIĘTA i w związku z tym moja dzisiejsza gwiazdkowa propozycja. Ciasteczka są bardzo proste do zrobienia, a przy tym tak pachną, że radzę schować je w szczelnym słoiku. W innym wypadku świąt nie doczekają…
Z przepisu wychodzą około 3 blaszki.
Potrzebujemy:
· 15dag masła
· 1 jajo
· 3 szklanki mąki (ja dodałam pół na pół z orkiszową)
· Pół szklanki otrębów (pszenne czy żytnie)
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· Pół szklanki cukru
· 2 łyżeczki cynamonu
· Pół łyżeczki kardamonu.
· Ja dodatkowo dodałam mak (1/3 szklanki)
Przygotowanie:
1) Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, żeby się połączyły.
2) W drugim naczyniu ubijamy jajko z cukrem i masłem.
3) Łączymy wszystkie składniki w kulę, jak za bardzo się lepi to dodajemy trochę mąki.
4) Wkładamy na pół godzinki do lodówki.
5) Wyciągamy, wałkujemy i wycinamy wzorki za pomocą foremek czy szklanki. (Uwaga! Ciężko się wycina gwiazdki ze względu na zawartość otrębów, dlatego polecam je wcześniej zmielić)
6) Pieczemy około 10-15 minut na blaszce wyłożonej w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!
Monika