Bajecznie proste i zdrowe ciasteczka Bożonarodzeniowe

DSC_0084

Już za niecały miesiąc ŚWIĘTA i w związku z tym moja dzisiejsza gwiazdkowa propozycja. Ciasteczka są bardzo proste do zrobienia, a przy tym tak pachną, że radzę schować je w szczelnym słoiku. W innym wypadku świąt nie doczekają…

Z przepisu wychodzą około 3 blaszki.
Potrzebujemy:
·         15dag masła
·         1 jajo
·         3 szklanki mąki (ja dodałam pół na pół z orkiszową)
·         Pół szklanki otrębów (pszenne czy żytnie)
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         Pół szklanki cukru
·         2 łyżeczki cynamonu
·         Pół łyżeczki kardamonu.
·         Ja dodatkowo dodałam mak (1/3 szklanki)
Przygotowanie:
1)      Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, żeby się połączyły.
2)      W drugim naczyniu ubijamy jajko z cukrem  i masłem.
3)      Łączymy wszystkie składniki w kulę, jak za bardzo się lepi to dodajemy trochę mąki.
4)      Wkładamy na pół godzinki do lodówki.
5)      Wyciągamy, wałkujemy i wycinamy wzorki za pomocą foremek czy szklanki. (Uwaga! Ciężko się wycina gwiazdki ze względu na zawartość otrębów, dlatego polecam je wcześniej zmielić)
6)      Pieczemy około 10-15 minut na blaszce wyłożonej  w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego!
Monika