Całkiem niedawno wróciłam z centrum handlowego. Świadomie wybrałam wieczorne chwile tuż przed zamknięciem. Nie robiłam zakupów przedświątecznych tak wielkich, jakby Święta miały trwać 3 tygodnie.
Szukałam rolek. Tak, rolek. Tak, dzisiaj. Nie znalazłam.
Nie znalazłam też białego sera. W 3 sklepach. Przecież zbliżają się Święta i trzeba upiec 20 serników i zrobić 10 pasch, żeby się wszyscy dobrze przejedli. Nie potrzebowałam 3 ton sera, tylko 500 g.
W amoku chodziłam między półkami i obserwowałam zabieganych dorosłych, a w międzyczasie wywoływano chyba z 3 razy rodziców zagubionego 2 latka. Kiedy w końcu odnalazłam lodówkę z serami, kątem oka zobaczyłam pustki i pozostałe kilka wiaderek sera z Wielunia. Spokojnym krokiem zmierzałam w stronę lodówki, kiedy podjechała z wózkiem kobieta zapakowana jak na wojnę i zabrała wszystkie pozostałe sery. Mam wrażenie, że jakby było 40 kg też wyczyściłaby półkę.
W te Święta życzę Wam, abyście z umiarem piekli serniki i baby, spędzili czas z bliskimi, pospacerowali, pobiegali czy pojeździli na rowerze. To ma być spokojny czas. Nie ma się co stresować. Zastanówcie się, czy zmieni to coś w Waszym życiu jak na świątecznym stole będą dwa ciasta zamiast pięciu? Czy stanie się coś, jak zamiast pójść na poranną Święconkę, pójdziecie na popołudniową? Czy jak pośpicie w niedzielę do 10 i wielkanocne śniadanie zjecie koło południa, czy to będzie kolejny powód do stresu? Chyba nie. Odpocznijcie, nie spieszcie się, najważniejsze jest bycie RAZEM – z bliskimi.
Miałam przygotowany dla Was przepis na tartę różaną a la mazurek, nie wiem czy zdążę przed Świętami, ale akurat tą tartę ze spokojem możecie przygotować grubo po Wielkanocy. W moim domu mama zawsze stara się, żeby Wielka sobota była już czasem odpoczynku z bliskimi i jedynym zadaniem było uszykowanie koszyczka Świątecznego.
W zamian mam dla Was pomysł na jajka z pastą z awokado.
Potrzebujemy:
- 1 dojrzałe awokado
- łyżka majonezu (lub jogurtu bałkańskiego w wersji fit)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- garść kiełek rzeżuchy lub rzodkiewki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie:
Awokado obieramy, przekrawamy na pół wyjmujemy pestkę i wkładamy na miseczki. Dodajemy sól, pieprz, ząbek czosnku, sok z cytryny i łyżkę majonezu (lub jogurtu) i miksujemy blenderem na gładką masę (lub rozcieramy widelcem). Ugotowane jajka przekrawamy na pół. Na każdą połówkę jajka nakładamy za pomocą łyżeczki (lub rękawa jak chcecie, żeby pięknie wyglądało) i łyżkę pasty z awokado i posypujmy kiełkami.
Smacznego!