Makaron w sosie koperkowym

4

Macie tak czasem, że otwieracie lodówkę, a ona wieje pustkami? Znajdujesz jedną marchewkę, pół cukinii i koperek. Byłam pewna, że nic z tego nie wyczaruję, a jednak. W szafce zawsze mam zapas makaronu, wstawiłam wodę i czekałam na pomysł. I przyszedł sam;) Zapraszam Was na szybki obiad. Nie wiem dlaczego (może to ten sos koperkowy) przypomina mi to trochę smaki przedszkola, ale dużo bardziej wyraziste w smaku:)

Potrzebujemy:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • łyżka masła
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu warzywnego lub mleka
  • garść posiekanego koperku
  • 1 marchewka
  • 1/2 cukinii
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie ser żółty do posypania
Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu.
  2. Marchewkę i cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni lekko podsmażamy cukinię razem z marchewką na oliwie z oliwek, aż stanie się lekko miękka.
  3. W garnuszku roztapiamy masło, zaparzamy mąkę i dodajemy bulion lub mleko. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania, dodajemy koperek, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Sos i makaron dodajemy do marchewki z cukinią i mieszamy do połączenia składników. Posypujemy serem.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/08747736759784814749 Magda

    jeszcze by mi tu łosoś wędzony pasował :) … pyszna propozycja!