Bułeczki mleczne z chilli

DSC_0152.JPG

Dzisiaj szybkie bułeczki mleczne. Na zdjęciu niżej są jeszcze bułeczki orkiszowe, ale o nich później;-)

Potrzebujemy:
  • 20 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta zmielonego chilli
Przygotowanie:
  1. Z 1/4 szklanki ciepłego mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i zostawić na 10 minut pod przykryciem. Polecam wysoki kubek, bo drożdże w mleku szybko rosną.
  2. Resztę mleka gotujemy razem z masłem i studzimy. 
  3. Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz część chilli (reszta do posypania). Wlewamy zaczyn i ciepłe mleko z masłem i mieszamy. Następnie zaczynamy wyrabiać, jeżeli ciasto się lepi, dosypujemy po trochu mąki. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Po tym czasie formujemy kuleczki, podłużne bułeczki lub zaplatamy jak chałkę. Pełna dowolność. Posypujemy zmielonym chilli.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut. Bułeczki delikatnie się zarumienią.

Smacznego!
Monika
  • http://www.blogger.com/profile/06905248107139422233 gin

    Delikatne mleczne bułeczki nabierają pazura po dodaniu chilli – super :)