Dzisiaj szybkie bułeczki mleczne. Na zdjęciu niżej są jeszcze bułeczki orkiszowe, ale o nich później;-)
Potrzebujemy:
- 20 g świeżych drożdży
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta zmielonego chilli
Przygotowanie:
- Z 1/4 szklanki ciepłego mleka, cukru i drożdży zrobić zaczyn i zostawić na 10 minut pod przykryciem. Polecam wysoki kubek, bo drożdże w mleku szybko rosną.
- Resztę mleka gotujemy razem z masłem i studzimy.
- Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz część chilli (reszta do posypania). Wlewamy zaczyn i ciepłe mleko z masłem i mieszamy. Następnie zaczynamy wyrabiać, jeżeli ciasto się lepi, dosypujemy po trochu mąki. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut.
- Po tym czasie formujemy kuleczki, podłużne bułeczki lub zaplatamy jak chałkę. Pełna dowolność. Posypujemy zmielonym chilli.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut. Bułeczki delikatnie się zarumienią.
Smacznego!
Monika