Ekspresowe ciasto z rabarbarem (ZE SŁOIKA)

DSC_0403.JPG

Ładne 10 lat temu dostałam przepis od mojej kuzynki na proste ciasto ze słoika. Złożyłam przepis na cztery i włożyłam miedzy książki. Podczas moich przeprowadzek i powrotów do domu odnalazłam go i schowałam do pudełka i znowu się zawieruszyło. Ostatecznie przepis przyjechał ze mną do Wrocławia kurierem w kartonie pomiędzy stertą papierków. Przy rozpakowywaniu wszystkie przepisy na luźnych kartkach schowałam do szuflady. Kiedy zeszłej wiosny przyszedł maj, a z majem mój kochany rabarbar – postanowiłam skorzystać z przepisu, tym bardziej, że na kartce była moja uwaga – „Przepis dla niezelektryzowanych”. Miałam pewnie na myśli – dla nieposiadających miksera. Jeszcze rok temu w kuchni mieliśmy  talerze, kilka kubków, jedną przypaloną blachę, dziurawą miskę, dwa garnki i durszlak. I nie wiem jak to się stało. Dokładnie nie przypominam sobie momentu, kiedy polubiłam piec i gotować. Do rzeczy. Znalazłam litrowy słoik, wlałam potrzebne składniki i niczym najlepszy barman wstrząsałam ciastem. Teraz mam już mikser i nie brudzę słoika. Wrzucam wszystkie składniki do miski, miksuję do ich połączenia i to wszystko:) Dla niezelektryzowanych polecam jednak metodę słoikową! :) Ciasto jest wilgotne, a rabarbar pasuje idealnie. Uwielbiam jego kwaskowy posmak:) 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Potrzebujemy:
  •  3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka kefiru
  • 2 duże jaja
  • pół szklanki oleju rzepakowego czy słonecznikowego/ lub 100 g roztopionego i wystudzonego masła
  • szklanka cukru
  • litrowy słoik
  • 0,5 kg rabarbaru lub truskawek pokrojonych w kawałki
Przygotowanie:
  1. Wszystkie płynne składniki i cukier wlewamy do słoika, zakręcamy i wstrząsamy.
  2. Wlewamy wymieszane płynne składniki do miski z mąką i proszkiem do pieczenia i mieszamy kopyścią do połączenia składników.
  3. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
  4. Układamy na nim owoce (w moim przypadku rabarbar i posypujemy gruboziarnistym cukrem.
  5. Możemy posypać tradycyjną kruszonką. Przepis na nią znajdziecie TUTAJ (KLIK)
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.
Smacznego!
Monika
  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    pyszne:)

  • http://kociolek-pysznosci.blog.pl/ Klaudia

    Piękne ciasto
    U mnie na blogu również znajduje się przepis na ciasto z rabarbarem, zapraszam

  • http://www.blogger.com/profile/12235443928416315634 whipped cream

    świetne i faktycznie ekspresowe :)

  • http://www.blogger.com/profile/08747736759784814749 Magda

    słoikowe ciasto – genialna metoda 😀

  • http://alinawkrainiesmakow.pl/ Alina

    Wspaniałe! W życiu nie powiedziałabym, że jego przygotowanie jest takie proste! Dodaję Twój przepis do zakładek :)