Czasem zdarzają się takie dni, kiedy z góry wiemy, że rano nie będzie nam się chciało iść do sklepu po pieczywo, a w kuchni pustka. Wystarczy, że mamy mąkę, drożdże i możemy działać:) Rano będzie na nas czekał pyszny chlebek:) Zamiast mąki graham możecie użyć np orkiszowej. A do środka możecie dodać oliwki, suszone pomidory, czy cebulkę:) Jeżeli macie jeszcze trochę siły to biegnijcie do kuchni zrobić szybki chlebek na śniadanie:)
Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tym 1850 (graham)
- 2/3 szklanki mąki pszennej luksusowej + do podsypania
- 1 opakowania drożdży instant lub 30 g świeżych
- 20 g masła/2 łyżki oliwy
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Do miski z ciepłą wodą dodajemy drożdże, cukier, masło oraz łyżkę mąki i całość mieszamy. Odstawiamy na dosłownie 5 minut.
- Wsypujemy sól i resztę mąki i wyrabiamy około 5-10 minut, zagniatając ciasto do środka. Formujemy okrągły lub podłużny chlebek i mocno podsypujemy mąką papier do pieczenia ułożony na blaszce i układamy na nim bochenek, żeby nam się nie przykleił. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Chlebek powinien podwoić swoją objętość.
- Odkrywamy ściereczkę, smarujemy chlebek wodą i posypujemy makiem/sezamem (wedle uznania). Wsuwamy delikatnie blaszkę do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut. Jeżeli widzimy, że chlebek się bardzo zarumienił zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C.
犀利士
Smacznego!