Ekspresowy chleb graham

DSC_0308.JPG

Czasem zdarzają się takie dni, kiedy z góry wiemy, że rano nie będzie nam się chciało iść do sklepu po pieczywo, a w kuchni pustka. Wystarczy, że mamy mąkę, drożdże i możemy działać:) Rano będzie na nas czekał pyszny chlebek:) Zamiast mąki graham możecie użyć np orkiszowej. A do środka możecie dodać oliwki, suszone pomidory, czy cebulkę:) Jeżeli macie jeszcze trochę siły to biegnijcie do kuchni zrobić szybki chlebek na śniadanie:)


Potrzebujemy:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tym 1850 (graham)
  • 2/3 szklanki mąki  pszennej luksusowej + do podsypania
  • 1 opakowania drożdży instant lub 30 g świeżych
  • 20 g masła/2 łyżki oliwy
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
  1. Do miski z ciepłą wodą dodajemy drożdże, cukier, masło oraz łyżkę mąki i całość mieszamy. Odstawiamy na dosłownie 5 minut.
  2. Wsypujemy sól i resztę mąki i wyrabiamy około 5-10 minut, zagniatając ciasto do środka. Formujemy okrągły lub podłużny chlebek i mocno podsypujemy mąką papier do pieczenia ułożony na blaszce i układamy na nim bochenek, żeby nam się nie przykleił. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Chlebek powinien podwoić swoją objętość.
  3. 犀利士

  4. Odkrywamy ściereczkę, smarujemy chlebek wodą i posypujemy makiem/sezamem (wedle uznania). Wsuwamy delikatnie blaszkę do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy  około 35 minut. Jeżeli widzimy, że chlebek się bardzo zarumienił zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    wygląda świetnie:)

  • Anonymous

    ile ml ma szklanka w tym przepisie? 200 czy 250? monika

  • http://www.blogger.com/profile/15972457746592314199 szagon-przez-ogródek

    moja ma 230;-)