Kruche babeczki z jagodami

DSC_0015-001.JPG

Patrzę do szafki, a tam pięknie zapakowany słoiczek z jagodami. Patrzę do lodówki – kremówka. Do nauki potrzeba czegoś słodkiego, a jeżeli nie ma czekolady to bita śmietana wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Była idealnym rozwiązaniem, bo babeczki zjedliśmy na śniadanie, a zapał gdzieś zginął. W końcu jest niedziela:)

Potrzebujemy: (na około 10 kruchych babeczek; zostawiłam foremki do tartaletek u mamy, więc użyłam silikonowych foremek do babeczek)

  • 100 g mąki pszennej typ 1850 graham (razowa)
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajo
  • 60 g miękkiego masła
  • 50 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • jagody w syropie (mogą być mrożone lub jakiekolwiek inne owoce)
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Mąkę mieszamy, dodajemy szczyptę soli i cukier brązowy, wbijamy jajo i dodajemy miękkie masło. Całość wyrabiamy ręką do powstania jednolitej masy. W przypadku kiedy ciasto będzie się bardzo lepiło podsypujemy jeszcze mąką tortową. Kulę zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około godzinę.
  2. Wyciągamy ciasto z lodówki i wyklejamy nimi foremki; ja formowałam malutkie kuleczki (trochę mniejsze niż piłeczka pingpongowa) i wyklejałam nimi silikonowe foremki.
  3. Wkładamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia (mojego piekarnika nie da się nastawić na temperaturę więc tylne babeczki solidnie się zarumieniły, ale smak był taki sam)
  4. Studzimy babeczki. W tym czasie ubijamy śmietanę i stopniowo w czasie ubijania dodajemy cukier.
  5. Wykładamy śmietanę na kruche babeczki i wykładamy po łyżeczce jagód na każdą tartaletkę.  
Smacznego!
Monika
  • http://www.blogger.com/profile/14201522746974730591 Dzikowiec

    Mmm, ale pyszności!