Lasagne z dynią bez pieczenia

untitled-1193

Jeszcze jeden przepis z Newellą:) Uwielbiam lasagne, przez całe nastoletnie życie było to chyba moje danie numer jeden:) Nie lubię jednak tego momentu zapiekania, bo robię się niebezpiecznie głodna i spoglądam z niecierpliwością czy to już, a potem parzę podniebienie. Tym razem wersja w 15 minut (jeżeli mamy pure z dyni).

untitled-1194

Potrzebujemy: (na 2 porcje)

  • 4 płaty lasagne (użyłam świeżego makaronu)
  • szklanka pure z dyni* (użyłam hokkaido)
  • kardamon
  • imbir
  • pieprz
  • sól
  • chilli (grys)
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g newelli naturalnej
  • 100 g plasterków pieczonej dyni (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Pure z dyni lekko podgrzewamy przyprawiamy (jeżeli jest za gęste dodajemy wody).

2. Makaron lasagne gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.

3. Newellę grillujemy na patelni lub na grillu elektrycznym.

4. Na talerzu układamy kolejno płat makaronu, pure z dyni, grillowaną newellę, płat lasagne i tak do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to plastry dyni i newella.

*Jak zrobić pure z dyni?

Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki razem ze skórką. Wykładamy na blaszkę do pieczenia skórką do spodu i pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Wydrążamy łyżką tak, żeby skórka odeszła i miksujemy na gładką masę za pomocą blendera lub przecieramy przez sito.

Smacznego!