Jeszcze jeden przepis z Newellą:) Uwielbiam lasagne, przez całe nastoletnie życie było to chyba moje danie numer jeden:) Nie lubię jednak tego momentu zapiekania, bo robię się niebezpiecznie głodna i spoglądam z niecierpliwością czy to już, a potem parzę podniebienie. Tym razem wersja w 15 minut (jeżeli mamy pure z dyni).
Potrzebujemy: (na 2 porcje)
- 4 płaty lasagne (użyłam świeżego makaronu)
- szklanka pure z dyni* (użyłam hokkaido)
- kardamon
- imbir
- pieprz
- sól
- chilli (grys)
- gałka muszkatołowa
- 100 g newelli naturalnej
- 100 g plasterków pieczonej dyni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Pure z dyni lekko podgrzewamy przyprawiamy (jeżeli jest za gęste dodajemy wody).
2. Makaron lasagne gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
3. Newellę grillujemy na patelni lub na grillu elektrycznym.
4. Na talerzu układamy kolejno płat makaronu, pure z dyni, grillowaną newellę, płat lasagne i tak do wykończenia składników. Ostatnia warstwa to plastry dyni i newella.
*Jak zrobić pure z dyni?
Smacznego!