Prawdopodobnie mój najlepszy hummus i bliny gryczane

Hummus-4

Hummus-10-2

Hummus-5

Chociaż nie stronię od glutenu, mąka gryczana to dla mnie odkrycie sezonu. Wcześniej używałam jej w kuchni, ale nie z takim sercem jak teraz:)

Polecana jest dla osobom chorym na celiakię,  również weganom i wegetarianom ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana osobom na diecie, diabetykom i osobom z nadwagą. Zawiera też dużą ilość minerałów takich jak magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo, wapń.

W Polsce mąka gryczana wraca do łask, ale jeszcze 100 lat temu była powszechnie używana przez gospodynie w kuchniach. Wypiekano z niej chleby, ciasta i zagęszczano nią sosy. Dopiero w XX wieku biała mąka zyskała na popularności i pojawiła się w sklepach i na naszych stołach, aby dziś znowu wróciła do łask i opanowała bezglutenowe kuchnie i sklepy ze zdrową żywnością.

Dzisiejsza propozycja to połączenie kuchni rosyjskiej z kuchnią bliskowschodnią, czyli hummus i bliny gryczane. Mimo, że w przepisach są dodatki mąki pszennej zupełnie ją pominęłam. Ale ciasto pięknie urosło, bez obaw. Może są trochę bardziej zbite, A hummus – można się rozpłynąć z rozkoszy:) Idealnym uzupełnieniem są ostre kiełki rzodkiewki.

Hummus-3

Hummus-2

Hummus-4

Przepis na bliny gryczane

Potrzebujemy: (na 20 małych placuszków)

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki gryczanej
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku, dosypujemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki po minucie z każdej strony do zarumienienia. Odkładam na ręcznik papierowy, żeby wchłonął tłuszcz.

Hummus-7

Przepis na hummus

Potrzebujemy:

  • szklanka ciecierzycy (ewentualnie 1 puszka)
  • 3 łyżki tahiny
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 3/4 szklanki lodowatej przegotowanej wody (ja dodaję kostki lodu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyż soli
  • opcjonalnie płaska łyżeczka kuminu
  • oliwa z oliwek do polania

 Przygotowanie:

Ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie. Rano płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Ja dodaję szczyptę sody oczyszczonej do gotowania. Dobrze ugotowaną cieciorkę można ścisnąć w palcach i powinna się rozpaść. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy.

Do kielicha blendera wrzucamy ciecierzycę, tahinę, czosnek i sok z cytryny, miksujemy. Stopniowo wlewamy strumyczkiem wodę. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy solą do smaku. Przekładamy do miseczek, polewamy oliwą i posypujemy kiełkami.

Hummus-6

Smacznego!