Przyznam, że dzisiaj oszalałam z muffinkami, ale szukałam smaku, który mnie zachwyci. Bardzo lubię bułeczki orkiszowe, więc i tym razem smak mąki orkiszowej mnie nie zawiódł.
Potrzebujemy (na około 8-10 babeczek):
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g słonecznika
- 20 g migdałów
- 1 cukier migdałowy (szukajcie w sklepach obok cukru waniliowego)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki nutelli do posmarowania babeczek
- garść wiórek kokosowych do posypania
Przygotowanie:
- Mieszamy razem wszystkie suche składniki w jednej miseczce i drugiej mleko, olej i jajko.
- Łączymy zawartość dwóch miseczek i mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Sprawdzamy suchość patyczkiem.
- Po wystudzeniu za pomocą łyżeczki smarujemy nutellą i posypujemy wiórkami.
*Babeczki z mąki orkiszowej są dużo mnij wilgotne, dlatego jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem, proponuję sprawdzić suchość patyczkiem po około 15 minutach.
Smacznego!
Monika