Muffinki mocno kakaowe

DSC_0081

Szybko, prosto i na temat. Smak kojarzy mi się z pulchnym murzynkiem mojej babci. Było to chyba najpopularniejsze ciasto na wszelkich urodzinach i imieninach, jednak ostatnio zostało wyparte przez różne serniki i makowce.

Potrzebujemy:
·         szklanka mąki
·         5 łyżek kakao dobrej jakości
·         łyżeczka proszku do pieczenia
·         garść migdałów do posypania
·         1/3 szklanki cukru trzcinowego i 1 opakowanie cukru waniliowego
·         szczypta soli
·         1 jajo
·         ¾ szklanki mleka
·         ¼ oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Przygotowanie:
1)      Mieszamy razem wszystkie suche składniki w jednej miseczce i  drugiej mleko, olej i jajko.
2)      Łączymy zawartość dwóch miseczek i mieszamy do połączenia składników.
3)      Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Sprawdzamy suchość patyczkiem. Jeżeli patyczek jest wilgotny pieczemy jeszcze chwilę.
Smacznego!
Monika
  • http://www.blogger.com/profile/05676751631664471797 Marta

    pewnie były pyszne!