Najprostsze ciasto na świecie – szarlotka sypana z mąki ryżowej

12

Ostatnio eksperymentuję z mąkami bezglutenowymi. Przepisy będę zamieszczać stopniowo, bo niektóre receptury muszę jeszcze dopracować, żebym miała pewność, że korzystając z przepisu w 100 % ciasta Wam wyjdą. Dzisiaj ciasto, które nie ma możliwości, że Wam nie wyjdzie. Jest banalnie proste! Myślę, że siedmiolatek dałby radę, gdyby przygotować mu potrzebne składniki;-) 
Podczas pieczenia szarlotki zapach wywołał u mnie szereg wspomnień związanych z czasami licealnymi, kiedy dojeżdżałam codziennie pociągiem do Poznania, a po lekcjach zazwyczaj musiałam czekać sporo czasu na kolejkę do domu. Niestety 8 lat temu nie było do mojej miejscowości tylu pociągów, co teraz. Spacerowałam wtedy po parku Wilsona z moją pierwszą lustrzanką (robię nią jeszcze zdjęcia do dziś, chociaż rozważam już zakup czegoś lepszego) i po drodze na dworzec zachodziłam po kawę i właśnie kawałek szarlotki sypanej do maleńkiej cukierni na Głogowskiej. Cukiernia specjalizowała się właśnie w szarlotkach, miała ich chyba z 10 rodzajów. Pachniało tam zawsze świeżym ciastem i prażonymi jabłkami. Ceny były bardzo niskie. Za mały kawałek ciasta i kawę płaciłam koło 4 złotych. Ciekawe czy cukiernia jeszcze tam istnieje, bo nie pamiętam nazwy – pamiętam tylko jak wyglądała kamienica, gdzie się mieściła. I czy są tam takie ceny jak kilka sporych lat temu:)
Kiedy przystąpiłam do przygotowania ciasta (a zajmuje to dosłownie 5 minut), z szafki wyłoniła się mąka ryżowa, która siedziała już tam sporo czasu i trzeba było ją w końcu wykorzystać. Bardzo lubię jej delikatny (choć dla niektórych może być specyficzny), słodkawy smak i zapach. Dlatego zwykłą mąkę zastąpiłam ryżową. Jeżeli chcecie, aby ciasto było całkowicie bezglutenowe możecie użyć zamiast kaszy manny – drobną kaszkę kukurydzianą i bezglutenowy proszek do pieczenia.
Zepsuć to ciasto można w jeden sposób dodając zamiast masła zwykłego solone! Wtedy będzie niezjadliwe!

Potrzebujemy: (na formę o średnicy 20 cm)

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (wsypałam 3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 sporych jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 80 g masła + do posmarowania formy
  • opcjonalnie łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy opcjonalnie cynamon.
  2. Sucha składniki mieszamy razem.
  3. Foremkę smarujemy masłem. Wysypujemy 1/3 suchych składników, na to wykładamy połowę startych jabłek, znowu wysypujemy na to suche składniki i na to drugą część startych jabłek. Ostatnią warstwa to 3 część suchych składników.
  4. Schłodzone masło kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na wierzchu.
  5. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 190 stopni (ogrzewanie góra dół). Wierzch powinien być zarumieniony. 
Idealnie będą pasować do lodów i bitej śmietany. Moja szarlotka została zjedzona prawie w całości na ciepło i była cudowna!:)

Smacznego!
Przypominam inne proste ciasto: Ciasto ze słoika 
  • Anonymous

    Pyszne wyszło !
    tylko ja zamiast jabłek dodałam wiśnie ze słoika i naprawdę baaardzo smaczne

    dzięki za przepis 😉
    pozdrawiam

  • Anonymous

    super przepis, udało się :)

  • http://www.blogger.com/profile/01201409227455972156 Jurgita Maksimaite

    Upieklam właśnie, przepyszne :-)
    Dziękuję za przepis :-)

  • Anonymous

    Upieklam właśnie,przepyszne :-)
    Dziękuję za przepis :-)

  • kryska

    Kasza manna jest glutenowa.

    • Monika

      Przecież wyraźnie jest napisane: „Jeżeli chcecie, aby ciasto było całkowicie bezglutenowe możecie użyć zamiast kaszy manny – drobną kaszkę kukurydzianą i bezglutenowy proszek do pieczenia”. Nigdzie nie jest napisane, że jest kasza manna jest bezglutenowe, albo ciasto jest bezglutenowe. Jest napisane, że eksperymentuję z mąkami bezglutenowymi.

      • Ksenia

        Niby jest, ale bardzo mylące to stwierdzenie, nie każdy czyta dokładnie. Albo się robi przepis i miesza mąki bez pisania o bezglutenowych eksperymentach, albo konsekwentnie w przepisie używasz produktów bezglutenowych.

        • Monika

          Napisałam wyraźnie, że wystarczy zamienić kaszę manną na kukurydzianą:) To są moje przepisy i moje teksty i eksperymenty i mam prawo się nimi dzielić. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tu nie zaglądać:)

          • Briee

            Ja zrozumiałam od razu. „Nie każdy czyta dokładnie” – a szkoda, powinien.

        • Ewewelka

          Ja też zrozumiałam od razu! Jakim cudem ciasto miałoby wogole wyjść skoro ktoś nie potrafi czytać dokładnie? Monika może sobie tutaj pisać, jak chce, to Jej blog. A jeśli ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem i dokładnie to niech ma pretensje do siebie, a nie do reszty świata.

  • http://be-stay-fit.blogspot.com Gosia

    nie wyszło…. w ogóle sie nie upiekło, sucha mąka na każdej warstwie ;(

    • http://przezogrodek.pl/ Monika Sz.

      Może za mało soczyste jabłka mialaś? I za mała warstwa masła? Trzeba dobrze wysmarować blaszkę masłem, grubo. I na wierzch tak, żeby potem zrobiła się chrupiaca skorupka. Olej kokosowy też daje radę :-) To ciasto jest raczej suche i kruche, ale mi zawsze się dopieka!