Quesadillas

DSC_0099

Quesadillas to danie kuchni meksykańskiej, ja jak zwykle zrobiłam po swojemu. Tortille zrobiłam sama, tak naprawdę nigdy nie jadłam tej kupnej. Dość, że droga to jej długi termin ważności nie wróży nic dobrego. Raz rzuciłam okiem na skład i prawie dostałam zawału.

Pszenno- kukurydziane placki tortilli (około 6 placków średniej wielkości):
Potrzebujemy:
·         150 g mąki kukurydzianej
·         150 g mąki pszennej
·         150 ml ciepłej wody
·         Szczypta soli
Przygotowanie:
1)      Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól.
2)      Wlewamy wodę, mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy, aż powstanie zwarta, nielepiąca kula (jak na pierogi – ciasto powinno być dość elastyczne). W razie potrzeby podsypujemy mąką.
3)      Dzielimy na 6 kulek równej wielkości.
4)      Wałkujemy na bardzo cieniutkie okrągłe placki.
5)      Smażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu po minutkę z każdej strony.
Farsz:
Potrzebujemy:
·         Puszka pomidorów bez skóry
·         2 łyżki przecieru pomidorowego
·         ½ puszki groszku (jak ktoś lub można dodać całą)
·         ½ puszki kukurydzy (jw.)
·         2 ząbki czosnku
·         Łyżka oliwy z oliwek lub oleju
·         Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek
Przygotowanie:
1)      Na łyżce oliwy podsmażamy czosnek. Dodajemy zmiksowane pomidory (niekoniecznie potrzeba zmiksować). Przyprawiamy solą i pieprzem.
2)      Jak zacznie bulgotać dodajemy kukurydzę i groszek. Gotujemy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
3)      Dodajemy przecier pomidorowy i dalej  gotujemy, aż sos zgęstnieje (ma być gęsty, żeby nie wsiąkł w tortillę).
4)      Dodajemy przyprawy, tak żeby nam smak odpowiadał (ja przyprawiłam „na ostro”).

Łączenie:
·         Potrzebne nam będzie dodatkowo 150 g startego sera żółtego
Można albo podsmażyć całość albo na patelni, albo w grill tosterze.

1)      Wykładamy na patelnię, albo na dolną płytę tostera jedną tortillę, posypujemy startym serem.
2)      Nakładamy farsz.
3)      Ponownie posypujemy serem.
4)      Wykładamy drugą tortillę.
5)      Zamykamy toster, lub smażymy na suchej patelni po 1-2 minuty z każdej strony.
6)      Wyciągamy na deskę i kroimy najlepiej nożem do pizzy na 4,6,8 kawałków w zależności od tego jak duże są placki.

Można podawać z sosem czosnkowym, pomidorowym lub po prostu z farszem.

Smacznego!
Monika