Śledzie z chilli w oleju rydzowym

kutia-27

W karnawale śledzie jak znalazł, a już niedługo śledzik, więc tym bardziej możecie je przygotować. Dzisiaj bez wstępniaka, ale dłużej już czekać nie mogłam z tym przepisem:) Opracowałam go dokładnie 20 dni temu i czekałam na przypływ weny twórczej – dłużej już nie można:)

kutia-25Potrzebujemy:

  • 300 g matiasów
  • 1 łyżeczka papryki chilli grys (suszona w płatkach)
  • 5 szt ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 szt cebuli
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 3 szt liści laurowych
  • olej rydzowy do zalania
  • 1 łyżka suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie około godzinę. Następnie osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka.

Do słoiczka wkładamy przyprawy i cebulę na przemian ze śledziami. Zalewamy olejem rydzowym tak, żeby wszystkie składniki zostały przykryte.

Odstawiamy do lodówki na około dwa dni do przegryzienia.

Smacznego!