Najszybsze i najprostsze ciasto drożdżowe z przepisu mojej mamy. Jeżeli planujecie zrobić z nich tak jak ja babeczki polecam zrobić z połowy porcji.
Potrzebujemy (przepis na ok 30 babeczek):
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- szklanka cukru
- 4 jaja
- 1/2 szklanki oleju (np.rzepakowego lub słonecznikowego)
- szklanka mleka
- 3,5 szklanki mąki
- konfitury (z czarnej porzeczki, truskawkowe, malinowe – najważniejsze, żeby nie były ze sklepu, bo się rozpłyną. W sezonie można je zastąpić truskawkami, wiśniami, malinami, czy jabłkami)
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 100 g mąki
- 50 g cukru
Przygotowanie:
- Na dno miski kruszymy drożdże, wsypujemy szklankę cukru. Wbijamy jaja, wlewamy olej, letnie mleko i zasypujemy mąką. Absolutnie nic nie mieszamy.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
- W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypać mąkę i cukier, wkroić masło. Zagnieść i pokruszyć palcami. Odstawić na chw威而鋼
ilę. - Ciasto mieszamy kopyścią do połączenia składników.
- Wlewamy do 1/2 papilotek (ja wlałam do 2/3 i wyskoczyły z foremek bo ciasto bardzo wyrasta).
- Na wierzch nakładamy po łyżeczce konfitur lub kilka kawałków owoców.
- Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy już się upiekły. (Moje są delikatnie przypalone, bo dla mojego piekarnika temperatura to pojęcie względne)
Najlepiej smakują z mlekiem lub kefirem;)
Smacznego!
Monika