Tartę zobaczyłam na blogu Ani (klik) i od razu wyruszyłam w poszukiwania oscypka:) Jest odpowiednia zarówno na lekką kolację jak i obiadek:)
Tartę zrobiłam już kilka tygodni temu, ale zdjęcia czekały na obróbkę, a ja nie miałam za dużo czasu.
Teraz w piekarniku siedzi ciasto ze słoika z truskawkami i rabarbarem na maślance. Za kilka dni postaram się je wstawić:))
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża cukinia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 50 g tartego oscypka
- zioła prowansalskie
- szczypta parmezanu
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Płat ciasta francuskiego rozwijamy na papierze do pieczenia i wkładamy na dużą blachę.
- Smarujemy gęstą śmietaną wymieszaną z tartym parmezanem, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry i układamy jak na zdjęciu.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 15 minut. Następnie posypujemy startym oscypkiem i dopiekamy 10 minut.
Smacznego!