Wieniec cynamonowy z dynią. Idealny.

DSC_0546

Dawno nie robiłam drożdżowego ciasta. Od kilku dni chodziła za mną dynia. Początkowo kupiłam ją na krem z dyni, ale ostatecznie okazała się za słodka (jak dla mnie). Postanowiłam ją wykorzystać do ciasta drożdżowego.

Przyznam, że pierwszy raz piekłam ciasto z dodatkiem dyni na drożdżach i obawiałam  się tego połączenia, ale okazało się idealne. Bardzo łatwo zamienić mój przepis na wegański – zamieniając masło na olej roślinny oraz mleko krowie na sojowe lub mleczko kokosowe rozcieńczając je wodą.

Potrzebujemy: 
przepis na 2 wieńce o średnicy około 20 cm
  • 2/3 szklanki puree z dyni*
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 3-4 szklanki mąki (ile wejdzie)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g stopionego i wystudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta kardamonu i cynamonu
Masa cynamonowa:
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  •  1 małe jajo
  • łyżka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Drożdże kruszymy i zalewamy ciepłym (NIE GORĄCYM!) mlekiem, dodajemy cukier i puree z dyni i mieszamy. 
  2. Dodajemy stopniowo mąkę, cały czas wyrabiając. Mi „weszło” 4 szklanki mąki, wszystko zależy od tego jakiej konsystencji jest nasze puree z dyni. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. 
  3. Na koniec wlewamy stopione masło i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy (około 6 minut). W miarę potrzeby na koniec można podsypać mąką. 
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  5. W międzyczasie w miseczce ubijamy jajko z cukrem i cynamonem. Masa ma być gęsta, ale puszysta.
  6. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na kwadratowy placek (ok 40/30 cm).
  7. Placek smarujemy masą i zwijamy w rulon, następnie rozcinamy na 2 części*. Zwijamy warkocz, i łączymy końce, żeby powstał  wieniec.
  8. Kładziemy go delikatnie na papier do pieczenia i pieczemy 35 minut w 190 stopniach C.
Smacznego!
* Dynię wcześniej wydrążyłam, upiekłam w piekarniku (45 minut, 180 stopni C), obrałam ze skórki i zmiksowałam blenderem.
*Korzystałam z instrukcji zamieszczonej na jednym z blogów tu.
  • http://www.blogger.com/profile/07600882365825145167 Bee Sweet

    Piekny wieniec, widze, ze tak jak ja lubisz dynie na slodko :)

  • http://www.blogger.com/profile/03497954690100240211 Dominika

    też jeszcze nie dodawałam dyni do ciasta drożdżowego, ale to musi być coś pysznego! :)

  • http://www.blogger.com/profile/08708936342276259554 Piernikowa Chata

    Wygląda pięknie. Na pewno pyszny, no i długo zachowa świeżość dzięki dyni, choć pewnie nie dotrwa …

    • http://www.blogger.com/profile/15972457746592314199 szagon-przez-ogródek

      No właśnie;) Pierwszego dnia zjedliśmy jeden i trochę drugiego, a dzisiaj cały skonczyliśmy. Mam jeszcze tochę dyni, chyba powtórzę:) Ale był pyszny…

  • http://www.blogger.com/profile/14442258952038224158 tu-tusia

    Wygląda przepięknie!

  • http://potravel.wordpress.com/ Potravel

    z wielką ochotą zjadłabym choć kawałeczek. Pozdrawiam

  • http://www.blogger.com/profile/05589606041821698790 teenager ;)

    cudny wieniec – cynamon i dynia – jesienne, przepyszne smaki!

  • http://www.blogger.com/profile/06905248107139422233 gin

    Cudny ma kolor :)
    I pachnieć musiał wspaniale :)