Zapiekany makaron z brokułami

brokul

Potrzebujemy:

  • 1 duży brokuł podzielony na różyczki
  • 150 g  dowolnego makaronu
  • 150 g niebieskiego sera pleśniowego
  • łyżka gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • garść migdałów w słupkach lub płatkach
  • garść pestek słonecznika
Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  3. Brokuł podzielony na różyczki gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut.
  4. W małym garnuszku rozpuszczamy niebieski ser pleśniowy i dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz śmietanę.
  5. Na no blaszki/naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie brokuły i polewamy przygotowanym sosem z sera pleśniowego i posypujemy migdałami i pestkami słonecznika.
  6. Zapiekamy około 20-25 minut.
Smacznego!