Bruschetta to tradycyjna przystawka kuchni włoskiej. Najczęściej pieczywo posmarowane jest oliwą z oliwek, roztartym czosnkiem i kawałkami pomidorów. Moja wersja jest trochę inna. Pieczywa nie posmarowałam oliwą, i dodałam mozzarellę.
Potrzebujemy (przepis na 2 porcje):
· 6 średniej wielkości kromek (dla poznaniaków- skibek) chleba pełnoziarnistego lub żytniego
· 2 średniej wielkości pomidory
· kulka mozzarelli
· świeże zioła (oregano, tymianek, bazylia) – ja użyłam suszonych
· sól i pieprz do smaku
· kilka kropel oliwy z oliwek (niekoniecznie)
Przygotowanie:
1) Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
2) Pomidory i mozzarellę kroimy w kostkę i mieszamy w misce. Dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek, zioła, sól i pieprz i mieszamy.
3) Układamy kromki chleba na blaszce, i wykładamy pomidory zmieszane z mozzarellą.
4) Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 6-8 minut (do roztopienia sera)
5) Chrupiemy ze smakiem, popijając herbatką.
Smacznego!
Monika