Szybkie śniadanie – bruschetta z mozzarellą

DSC_0015

Bruschetta to tradycyjna przystawka kuchni włoskiej. Najczęściej pieczywo posmarowane jest oliwą z oliwek, roztartym czosnkiem i kawałkami pomidorów. Moja wersja jest trochę inna. Pieczywa nie posmarowałam oliwą, i dodałam mozzarellę.

Potrzebujemy (przepis na 2 porcje):
·         6 średniej wielkości kromek (dla poznaniaków- skibek) chleba pełnoziarnistego lub żytniego
·         2 średniej wielkości pomidory
·         kulka mozzarelli
·         świeże zioła (oregano, tymianek, bazylia) – ja użyłam suszonych
·         sól i pieprz do smaku
·         kilka kropel oliwy z oliwek (niekoniecznie)
Przygotowanie:
1)      Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
2)      Pomidory  i mozzarellę kroimy w kostkę i mieszamy w misce. Dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek, zioła, sól i pieprz i mieszamy.
3)      Układamy kromki chleba na blaszce, i wykładamy pomidory zmieszane z mozzarellą.
4)      Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 6-8 minut (do roztopienia sera)
5)      Chrupiemy ze smakiem, popijając herbatką.

Smacznego!
Monika
  • http://www.blogger.com/profile/07738810677507536331 Dusia

    uwielbiam