Orientalny bulion warzywny

bulion drobiowy-4

bulion drobiowy

Nieodłącznym elementem podczas niedzielnego obiadu w polskich domach jest aromatyczny, dobry rosół drobiowy. Wszystko co sprawdzone kiedyś jednak się nudzi i zaczynamy szukać nowych smaków. Przyznam, że nie jestem fanką rosołu z makaronem. Dwa dania to dla mnie za dużo, a sam rosół to za mało, nawet kiedy jest z makaronem. Po drugie to nie przepadamy zbytnio za kurczakiem.

Kiedy jednak w skrzynce z warzywami od Gruszki i Pietruszki znalazł się kurczak zagrodowy z Kotliny Kłodzkiej postanowiłam się z nim zmierzyć i zrobić dobry rosół, a przy okazji wypróbować mój garnek żeliwny, w którym do tej pory wypiekałam chleby. Kiedy przystąpiłam do działania okazało się, że razem z kurczakiem były kurze łapki. Wiedziałam, że na pewno ich nie zjem, więc rozsądnym pomysłem było na nich zrobić wywar warzywny. 

Obrałam sporą ilość włoszczyzny, dodałam przypaloną cebulę, przyprawy, natkę pietruszki i zaraz popukałam się po głowie. To nie moje klimaty. Dorzuciłam więc spory kawałek świeżego imbiru i kurkumy, dolałam dwie łyżki sosu sojowego i zostawiłam garnek z bulionem warzywnym na dwie godziny na małym ogniu. I to był strzał w dziesiątkę:) Nie pozostaje mi nic innego jak podać Wam przepis.

bulion drobiowy-2

bulion drobiowy-4

Orientalny bulion warzywny
Serves 2
Write a review
Print
Ingredients
  1. 4 młode marchewki
  2. 2 młode korzenie pietruszki + natka
  3. 1/2 selera
  4. 1/2 pora (biała część)
  5. 1 mała przypalona cebula
  6. 2 cm korzenia imbiru
  7. 1 cm korzenia kurkumy
  8. 2 kurze łapki (opcjonalnie)
  9. 3 liście laurowe
  10. 3 ziela angielskie
  11. pieprz, sól
  12. 2 łyżki sosu sojowego
  13. 1,5 l wody
Dodatkowo
  1. kawałek pora
  2. szczypiorek
  3. natka pietruszki
  4. 100 g makaronu soba
Instructions
  1. Włoszczyznę obieramy, myjemy i wkładamy do garnka razem z kurzymi łapkami. Dodajemy przyprawy, imbir i kurkumę również, i zalewamy zimną wodą. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu (wywar warzywny ma tylko pyrkać) na 2 godziny.
  2. W międzyczasie gotujemy makaron soba według czasu podanego na opakowaniu.
  3. Po 2 godzinach z bulionu wyławiamy włoszczyznę i przyprawy. Doprawiamy do smaku i dodajemy sos sojowy. Marchewkę z bulionu (reszta nie będzie potrzebna) i świeży por kroimy w plasterki. Siekamy pietruszkę i szczypiorek. Do misek nakładamy makaron, zalewamy bilionem, układamy plasterki pora i marchewki i na koniec posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
bulion drobiowy-6

miska z bulionem orientalnym

miska z bulionem orientalnym-3