Ten przepis miał pojawić już kilka miesięcy temu. To była ostatnia potrawa jaką udało mi się sfotografować zanim skradziono mi aparat. Napisałam przepis i doszłam do wniosku, że nie będę płakać nad rozlanym mlekiem i go nie opublikowałam. Wykasowałam wstęp o tym jak to ktoś chciał odebrać mi pasję, chęć do działania i radość mieszkania we Wrocławiu.
Zostawiam Was tylko z przepisem i workiem pozytywnej energii i ruszam dalej.
Potrzebujemy:
- 0,5 kg groszku cukrowego (świeżego wyłuskanego lub mrożonego)
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- sól, pieprz wedle uznania
- 0,75 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 30-36%
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na maśle podsmażamy cebulkę do miękkości, dodajemy groszek i papryczkę chilli. Chwilę całość podsmażamy, następnie zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól i pieprz i gotujemy pod przykryciem około 35 minut.
- Zupę miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy w razie potrzeby i zabielamy śmietaną.
- Podajemy z kleksem śmietany, polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Można dorzucić kilka grzanek z chleba żytniego.
Smacznego!