Pikantna zupa groszkowa

krem z groszku-2

Szeffler_groszek (18)

krem z groszku-5

Ten przepis miał pojawić już kilka miesięcy temu. To była ostatnia potrawa jaką udało mi się sfotografować zanim skradziono mi aparat. Napisałam przepis i doszłam do wniosku, że nie będę płakać nad rozlanym mlekiem i go nie opublikowałam. Wykasowałam wstęp o tym jak to ktoś chciał odebrać mi pasję, chęć do działania i radość mieszkania we Wrocławiu.

Zostawiam Was tylko z przepisem i workiem pozytywnej energii i ruszam dalej.

krem z groszku-4

Potrzebujemy:

  • 0,5 kg groszku cukrowego (świeżego wyłuskanego lub mrożonego)
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • sól, pieprz wedle uznania
  • 0,75 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 30-36%

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Na maśle podsmażamy cebulkę do miękkości, dodajemy groszek i papryczkę chilli. Chwilę całość podsmażamy, następnie zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól i pieprz i gotujemy pod przykryciem około 35 minut.
  2. Zupę miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy w razie potrzeby i zabielamy śmietaną.
  3. Podajemy z kleksem śmietany, polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Można dorzucić kilka grzanek z chleba żytniego.

Smacznego!