Na blogu już pojawiły się raz bliny, ale te są z innego przepisu – korzystałam tym razem z Kuchni Polskiej. Jak się okazało z przepisu wyszło ponad 25 blinów. W związku z czym radzę zmniejszyć ilość składników o połowę. No chyba, że robicie je jako przekąskę na imprezę, to spokojnie je wszyscy zjedzą. Jeżeli nie możecie jeść mąki pszennej wystarczy zamienić ją na gryczaną, tylko wtedy bliny będą bardziej suche.
Bliny z łososiem
2015-09-15 10:35:58
Ingredients
- 200 g mąki gryczanej
- 200 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jaja
- 1 łyżeczka cukru
- 750 ml ciepłego mleka
- łyżka roztopionego masła
- sól do smaku
- olej do smażenia
Do podania
- kwaśna śmietana 18%
- wędzony łosoś
- świeże zioła
Instructions
- Mąki przesiewamy. W mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Wbijamy jaja i wlać rozpuszczone masło do mąki, wlewamy stopniowo mleko z drożdżami i mieszamy do czasu kiedy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Następnie rozgrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem i smażymy bliny o średnicy około 6 cm do zarumienienia, po około minutę z każdej strony.
- Podajemy z gęstą śmietaną, świeżymi ziołami i wędzonym łososiem.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/