Bliny z łososiem

bliny-12

Na blogu już pojawiły się raz bliny, ale te są z innego przepisu – korzystałam tym razem z Kuchni Polskiej. Jak się okazało z przepisu wyszło ponad 25 blinów. W związku z czym radzę zmniejszyć ilość składników o połowę. No chyba, że robicie je jako przekąskę na imprezę, to spokojnie je wszyscy zjedzą. Jeżeli nie możecie jeść mąki pszennej wystarczy zamienić ją na gryczaną, tylko wtedy bliny będą bardziej suche.

bliny-6

bliny-8

Bliny z łososiem
Write a review
Print
Ingredients
  1. 200 g mąki gryczanej
  2. 200 g mąki pszennej
  3. 20 g świeżych drożdży
  4. 2 jaja
  5. 1 łyżeczka cukru
  6. 750 ml ciepłego mleka
  7. łyżka roztopionego masła
  8. sól do smaku
  9. olej do smażenia
Do podania
  1. kwaśna śmietana 18%
  2. wędzony łosoś
  3. świeże zioła
Instructions
  1. Mąki przesiewamy. W mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Wbijamy jaja i wlać rozpuszczone masło do mąki, wlewamy stopniowo mleko z drożdżami i mieszamy do czasu kiedy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
  2. Następnie rozgrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem i smażymy bliny o średnicy około 6 cm do zarumienienia, po około minutę z każdej strony.
  3. Podajemy z gęstą śmietaną, świeżymi ziołami i wędzonym łososiem.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
bliny-10

bliny-14

  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Wyjątkowo apetyczne zdjęcia :)

    • http://przezogrodek.pl/ Monika Sz.

      Dziękuję:) Wyjątkowo:> ? Myślałam, że zawsze są apetyczne:)

      • http://razadobrze.blogspot.com gin

        Zawsze, oczywiście :) Ale tym razem szczególnie podziałały na moje ślinianki 😉