Ciastka gryczane z porzeczkowym środkiem

ciacha gryczane

Są takie chwile w życiu każdego człowieka, kiedy chcesz rzucić wszystko, spakować się i wyjechać jak najdalej – najlepiej na Kamczatkę – istnieje wtedy duże prawdopodobieństwo, że będziesz miał w nosie awarię komputera, czy zalany sufit i cieknące ściany w łazience. Będziesz się wtedy martwił o to, czy przypadkiem nie spotkasz na swojej drodze niedźwiedzia, albo czy nie zamarzniesz. Naprawdę myślałam, że to już koniec niepowodzeń, że wystarczy już na ten rok. W takich momentach najchętniej siedziałabym i płakała. Ale popatrzyłam w dal, pomyślałam chwilę i powiedziałam do siebie: „O nie losie, nie będzie tak łatwo ze mną”. Poszłam do sklepu po mały śrubokręt i rozkręciłam trupa. Odzyskałam własnymi siłami wszystkie dane z komputera, a nawet pewne ścieżki w programach. Zrobiło mi się lepiej, poziom samozadowolenia podskoczył mi szybko do góry i poczułam się szczęśliwym człowiekiem. Nie jestem szczęśliwa, bo odzyskałam dane, ale odzyskałam spokój i pewnymi rzeczami nie muszę się przejmować. Już nawet spłynęło po mnie to, że znowu nas zalali sąsiedzi, już mnie to nie rusza. Jestem oazą spokoju. W przywróceniu na właściwe tory funkcjonowania pomogły mi też te pyszne ciasteczka gryczane z kleksem konfitury. W smaku są dość słodkie, ale zawsze możecie użyć bardziej kwaskowatej konfitury i problem z głowy:) 

ciacha gryczane-2 ciacha gryczane-6

Ciastka gryczane z porzeczkowym środkiem
Write a review
Print
Ingredients
  1. 150 g mąki gryczanej
  2. 100 g mąki pszennej
  3. 80 g cukru trzcinowego
  4. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 30 g posiekanych orzechów nerkowca
  6. łyżeczka siemienia lnianego (może być mielony)
  7. 1 jajko
  8. 100 ml oleju kokosowego
  9. 6 łyżek konfitury z czarnych porzeczek (lub innej)
Instructions
  1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, orzechy i siemie lniane. Wlewamy płynny olej kokosowy, wbijamy jajko i zagniatamy na gładką masę. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 190 *C.
  3. Z ciasta formuje kulki wielkości piłeczki ping-pongowej, układam w sporych odstępach na blaszce. Każdą kulkę spłaszczam palcami. W środku robię wgłębienie za pomocą łyżeczki i nakładam po 1/2 łyżeczki konfitury.
  4. Piekę około 20 minut do zarumienienia.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
ciacha gryczane-4 ciacha gryczane-7 ciacha gryczane