Domowy chleb tostowy z suszonymi pomidorami

DSC_0067.JPG

Chlebek jest na prawdę pyszny. Zrobiłam sobie z niego tosty i były chrupiące. Ale co najważniejsze nie czułam w nich posmaku chemii. Polecam dodać suszone pomidory – dzięki nim chlebek nieprzeciętnie pachnie:) Kształt jet trochę rozlazły, ale ciasto mi strasznie wyrosło, a użyłam do wypieku foremki silikonowej i trochę się rozeszła.

Potrzebujemy:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka otrębów żytnich
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • opakowanie drożdży instant
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 30 g masła
  • szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: garść suszonych pomidorów
Przygotowanie:
  1. W garnuszku podgrzewam masło, wodę i mleko (mają być ciepłe).
  2. Wszystkie mąki, sól, cukier, drożdże i suszone pomidory mieszam w misce i dodaje mleko z wodą i masłem.Wyrabiam za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub ręki około 5 minut. Ciasto może być lepiące, ale nie dosypywać mąki.
  3. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 45 minut. 
  4. Po tym czasie przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką/otrębami keksówki. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 40 minut.
  6. Studzimy na kratce.

Smacznego!