Sernik kajmakowo-kakaowy.

DSC_0058.JPG

Chwilowa nieobecność. Ale już wracam. Mam trochę przepisów dla Was. Wracam z sernikiem z zeszłej niedzieli:) Miał być z kremem z mascarpone i czekolady, ale nie doczekał, bo chciał już być zjedzony. Pomysł wykorzystam innym razem.

Potrzebujemy: 

  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
  • 200 g kajmaku (z puszki lub z tego przepisu)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao dobrej jakości
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 100 g czekolady pokrojonej w małą kosteczkę lub drobinki czekoladowe
Przygotowanie:
  1. Twaróg miksujemy z cukrem i kajmakiem. Dodajemy po jednym jaju cały czas miksując. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy około 5 minut (do czasu kiedy masa będzie gładka).
  2. Dodajemy drobinki czekoladowe i mieszamy za pomocą łyżki.
  3. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i wyciągamy resztę na zewnątrz.Wylewamy ciasto.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy godzinę. Studzimy w piekarniku.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/06905248107139422233 gin

    Wygląda cudnie, taki wysoki i w pięknym kolorze :)

  • http://www.blogger.com/profile/06175695333455178260 Malwinka

    Smakowity sernik! :)