Jajka gotowane z sosie pomidorowym z zieloną soczewicą

DSC_0047.JPG

Kiedy zobaczyłam zdjęcie tego cudownego dania w czwartek wieczorem na Kwestii Smaku, w piątek pojawiło się już na obiad. Nie mogłam się powstrzymać. Pomysł jest cudowny! Co prawda zmieniłam trochę składniki i proporcje, ale było ostre jak powinno. W związku z tym, że kupiliśmy 30 jaj, a nie często nam się to zdarza, co drugi dzień na obiad, czy śniadaniem robimy sobie coś z jajem. Przepis częściowo pochodzi z KS <klik>

Potrzebujemy:

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • łyżka oliwy
  • puszka pomidorów z puszki razem z sosem
  • szklanka przecieru pomidorowego (można zastąpić 2 puszką pomidorów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ajwaru wersja ostra
  • 4 jajka
  • pieczywo (u mnie chleb żytni)
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta kolendry, kminek mielony, świeża mięta posiekana – garść, lub łyżeczka suszonej
Przygotowanie:
  1. Soczewicę wsypać do garnuszka, zalać 1 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu około 20 minut. Odcedzić.
  2. Na patelni podsmażyć na złoto cebulę pokrojoną w kosteczkę razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Wlać przecier pomidorowy i pomidory z puszki, doprawić wyżej wymienionymi przyprawami i gotować około 20 minut, a małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodać soczewicę i ajwar (pasta z papryki i bakłażana). Wymieszać i gotować około 5 minut.
  5. W gotującym sosie zrobić 4 dołki łyżką i wbić jaja. Przykryć pokrywą i gotować 6 minut na małym ogniu.
  6. Po tym czasie wymieszać aby pozostałe białko się ścięło.
  7. Podawać z pieczywem.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    pysznie wygląda w sumie to taka gęsta zupa albo krem wychodzi tak?

    • http://www.blogger.com/profile/15972457746592314199 szagon-przez-ogródek

      Konsystencja fasolki po bretońsku;-) Trochę mniej gęste niż sos bolognese;-)