Szpinak, jajko sadzone, łosoś, ryż

DSC_0005-001.JPG

Kolejne wariacje na temat jaja w temacie około-świątecznym.

Potrzebujemy: (na 2 porcje)
  • 2 jajka
  • 100 g łososia wędzonego
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 100 g ryżu
  • 50 g sera feta
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • łyżka oliwy
Przygotowanie:
  1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu do miękkości. 
  2. Na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy świeży szpinak. Blanszujemy około 5 minut, po czym dodajemy przyprawy, a po chwili śmietanę i ser feta.
  3. Na kilku kroplach oliwy przygotowujemy jajko sadzone. Wrzucamy jajko na patelnię i czekamy, aż białko się zetnie, nie mieszając. Można przyprawić solą i pieprzem.
  4. Układamy na talerzu kolejno ryż, szpinak, jajko i z boku łososia pokrojonego w paseczki.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/03799695771262840709 whiness

    Świetny pomysł na niebanalny obiad :) Nie wiem, czy wpadłabym na połączenie wszystkich tych składników w taki sposób.

  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    fajny pomysł, podoba mi się:)

  • http://www.blogger.com/profile/05676751631664471797 Marta

    szpinak i łosoś duet idealny! do tego jajeczka pycha!