Krem z buraków z fetą

DSC_0059.JPG

Kilka dobrych dni temu kupiłam kilo buraków, bo miałam plan codziennie rano robić zdrowy koktajl warzywny, ale na planach jak zwykle się skończyło. Drugie na co miałam ochotę to krem z buraków i wczoraj w końcu zabrałam się za jego zrobienie. Okazało się jednak, że brakuje mi ziemniaków, selera i pora. Więc wrzuciłam to co miałam i  krem wyszedł pikantny i mega rozgrzewający. Co prawda tylko ja jestem u nas fanką buraków, ale jeszcze jutro resztę buraków gdzieś wkomponuję:) Warto wiedzieć, że buraki posiadają dużo wartości odżywczych i pomagają zwalczać objawy grypy, przeziębienia czy anginy. Polecane są również anemikom.

Potrzebujemy:
  • 1 kg czerwonych buraków (średniej wielkości)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 małe cebule (w tym jedna czerwona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 plastry świeżego imbiru (ja ukroiłam ok 1 cm kawałek imbiru, obrałam i pokroiłam w plasterki)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • woda
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka fety do smaku
Przygotowanie:
  1. Buraki obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w kostkę. Czosnek można wrzucić do garnka w całości.
  2. Zalewam gorącą wodą do wysokości warzyw i wstawiam na duży ogień. Dodajemy wszystkie przyprawy.
  3. Gotujemy pod przykryciem około  40 minut. Po około 10 minutach zmniejszamy ogień. 
  4. Po tym czasie wyławiamy ziele angielskie, liście laurowe i kilka buraków i marchewek (chyba, że lubimy bardzo gęstą zupkę).
  5. Resztę miksujemy za pomocą blendera czy malaksera. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy i nalewamy do bulionówek, filiżanek czy głębokich talerzy. Przyozdabiamy świeżą miętą. Na środku układamy około łyżeczki fety na talerz. Słona feta idealnie równoważy słodkawy smak buraka.
Smacznego!